Mora tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Att vara rådman innebär att du utför ett kvalificerat juridiskt arbete, som är mycket intressant och omväxlande. Du får träffa olika sorters människor och du ställs ofta inför spännande utmaningar. Ingen arbetsdag är den andra lik och arbetet är fritt men även ansvarsfullt. Att vara rådman hos oss innebär också att du har någon sidouppgift utöver den dömande verksamheten, t.ex. ett övergripande ansvar för konkurser, brottmål eller personuppgiftsansvar.

Som rådman på Mora tingsrätt har du en egen rotel dit tvistemål och ärenden lottas och du arbetar tillsammans med en notarie på roteln. Domstolshandläggarna arbetar med mål som lottas på var och en av dem, men de är inte knutna till en viss domare. Rådmannen förbereder tvistemål och ärenden inför förhandlingar i samarbete med notarien. Domstolshandläggarna sköter mycket av det förberedande arbetet rörande brottmålen. Arbetssättet präglas av en mycket kompetent och väl utvecklad beredningsorganisation med duktig personal. Alla medarbetare samarbetar med varandra över såväl yrkesroller som organisatoriska enheter. Att kunna hjälpa och stötta andra är en viktig egenskap vid en liten arbetsplats och något som kännetecknar arbetet på tingsrätten.

Domstolen ligger väl till när det gäller digitaliseringen av målhanteringen och den är en öppen och modern arbetsplats med engagerade medarbetare. Det finns möjlighet att delvis arbeta på distans.

Att ha varit notarie eller ha gått den särskilda domarbanan är inget krav för att bli domare. Vi välkomnar sökande med såväl domarerfarenhet som erfarenhet av annat kvalificerat juridiskt arbete.

Kvalifikationer m.m.

För att lyckas i arbetet som rådman behöver du vara en skicklig och analytisk jurist med personlig mognad och gott omdöme. Eftersom arbetet sker i nära samarbete med flera andra medarbetare på domstolen är det viktigt att du har lätt för att samarbeta med andra.

Vårt arbetssätt gör att du behöver vara drivande i såväl målarbetet som i det generella utvecklingsarbetet som ständigt pågår. Som rådman kommer en viktig uppgift också vara att leda yngre jurister i deras arbete, vilket kräver en god pedagogisk förmåga.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare.

Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Mora tingsrätt

Mora tingsrätt handlägger och dömer i mål som rör brott och tvister samt konkurser och andra domstolsärenden. På domstolen arbetar en lagman, två rådmän, en tingsfiskal, en chefsadministratör, en beredningsjurist, fyra notarier, fem domstolshandläggare och två administratörer.

Mora tingsrätt ligger i Dalarna norr om Siljan med en härlig utsikt över sjön. Domstolsbyggnaden är från början av 1900-talet. Den byggdes om 2014 och är idag en modern domstol. Domsagan består av sju kommuner; Leksand, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Vansbro och Älvdalen. Det går att pendla till domstolen från Falun och Borlänge, vilket en domare som bor i Falun tycker fungerar utmärkt.

För dig som önskar ett rikt utbud av friluftsliv, idrott, kultur, bra uppväxtmiljö för barn och en härlig miljö är norra Dalarna en trevlig plats att bo på. Tingsrätten har stafettlag i Vasaloppets skid- och löpspår. Så vill du ha en utmaning utöver det vanliga då finns den här.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt. 

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Mora
Län Dalarnas län
Land Sverige
Referensnummer 131-2022
Kontakt
  • Lars Tomth, lagman, 0250-29601
  • Martin Prosell, rådman, 0250-29602
Publicerat 2022-11-10
Sista ansökningsdag 2023-01-08

Tillbaka till lediga jobb