Kammarrätten i Göteborg

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Kammarrätten i Göteborg är den näst största av Sveriges fyra kammarrätter. Domstolens huvudsakliga uppgift är att pröva de mål som överklagas från förvaltningsrätterna i Göteborg, Karlstad och Malmö.

I kammarrätten handläggs ett mycket stort antal olika slags mål. Vanliga måltyper är socialförsäkringsmål, skattemål och mål som gäller tvång mot person, t.ex. mål om omhändertagande av barn och unga, s.k. LVU-mål. Andra exempel är upphandlingsmål, mål om utlämnande av allmän handling och mål om laglighetsprövning av kommunala beslut. Vanligt förekommande är också mål om ekonomiskt bistånd, mål som gäller tillstånd att inneha vapen, serveringstillstånd eller körkort samt kriminalvårdsmål. Kännetecknande för rättskipningen i kammarrätten är den mycket stora variationen av mål.

I kammarrättens uppdrag ingår ett ansvar för den fyraåriga domarutbildningen som fullgörs genom bl.a. utbildning av kammarrättsfiskaler fram till förordnande som kammarrättsassessorer. Kammarrätten anställer också löpande nyutexaminerade jurister inom ramen för ett traineeprogram.

Kammarrätten präglas av ett öppet och trivsamt arbetsklimat. Vi arbetar aktivt med digitaliseringsfrågor och strävar efter att vara en modern och attraktiv arbetsplats med engagerade medarbetare och att erbjuda en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetssammanhang.

Kammarrätten är centralt belägen i Göteborg och har ungefär 110 medarbetare. Organisationen består av tre dömande avdelningar och en administrativ avdelning. Den administrativa avdelningen utgörs av den måladministrativa enheten, serviceenheten och enheten administrativt kansli.

Inledning

Gillar du service och administration och vill ha ett meningsfullt arbete i en av samhällets viktigaste verksamheter? Då kan detta vara ett jobb för dig!

Vi som arbetsgivare värdesätter ditt engagemang och din drivkraft till att bidra till det viktiga uppdrag som domstolen har.

Arbetet innebär

Som domstolshandläggare hos oss på kammarrätten arbetar du med den administrativa målhanteringen tillsammans med dina närmaste kollegor på den måladministrativa enheten som idag utgörs av ca 18 medarbetare. Arbetet på enheten leds av den måladministrativa chefen. Du är en viktig kugge i hjulet alltifrån att målet kommer in och registreras på domstolen till dess att det avslutas och arkiveras. I arbetet samarbetar du också med juristerna på de dömande avdelningarna.  

Arbetsuppgifterna som utförs på den måladministrativa enheten är omväxlande och varierar utifrån verksamhetens behov.  I arbetsuppgifterna kan ingå att registrera nya mål, ansvara för alla handlingar som kommer till domstolen via post och digitala kanaler, utfärdande av laga kraft, registrering av överklaganden och utlämnande av handlingar.

Arbetet omfattar också att ansvara för skriftväxlingen med parter och ombud i pågående mål, förberedelser inför muntliga förhandlingar samt expediering av domar och beslut.

Arbetet som domstolshandläggare är en servicefunktion, såväl internt som externt, och du har mycket kontakt med parter, medborgare och andra myndigheter. Du bidrar genom ditt goda och professionella bemötande till att upprätthålla och stärka medborgarnas förtroende för domstolen.

För närvarande pågår ett domstolsövergripande utvecklingsarbete med att effektivisera och digitalisera målhanteringsprocessen i samtliga delar. Här ser vi din digitala kompetens som värdefull i det kontinuerliga utvecklingsarbetet som sker på domstolen.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har

  • Avslutad gymnasieutbildning och gärna eftergymnasial påbyggnadsutbildning inom exempelvis administration eller paralegalutbildning.
  • Mycket goda kunskaper i svenska språket i både tal och skrift. Du hanterar också engelska obehindrat i både tal och skrift.
  • Hög IT-mognad och du är väl förberedd inför och intresserad av att utveckla våra digitala arbetssätt.

Vi ser gärna att du har bred erfarenhet av administrativt arbete från offentlig eller privat sektor.

För att trivas i rollen som domstolshandläggare tycker du om och har en hög känsla för service och administration. Ett flexibelt förhållningssätt är också en förutsättning för att du ska trivas i ditt uppdrag. Vi värdesätter din mycket goda förmåga att anpassa dig till förändrade förutsättningar i såväl arbetsuppgifter som arbetssätt.

Du skapar och upprätthåller goda relationer till dina närmaste kollegor men också till organisationen i stort. Du har lätt för att kommunicera och samarbeta med olika människor. Allt för att verksamheten ska fungera smidigt.

Du tycker om att växla mellan att arbeta självständigt och i grupp och du har vilja och förmåga att vara med och bidra till gruppens gemensamma arbete och utveckling. Det är särskilt viktigt att du vill och ser ett värde av att dela med dig av din kunskap till dina kollegor. Vi uppskattar ditt fokus att se möjligheter och hitta lösningar.

Under arbetstoppar är din förmåga att prioritera och planera ditt arbete särskilt viktigt.

Dina personliga egenskaper och din personliga lämplighet för anställningen – särskilt vad gäller personlig mognad, flexibilitet och samarbetsförmåga – är avgörande.

Arbetspsykologiska tester ingår som en del i urvalsprocessen.

Vi vill att kammarrätten ska präglas av öppenhet och respekt för olikheter och vi tror att mångfald och en jämn könsfördelning bidrar till att utveckla vår verksamhet.

Övrig information

Det rör sig om en eller flera tillsvidareanställningar där sex månaders provanställning kan komma att tillämpas.

I din ansökan vill vi att du motiverar vad som lockar med anställningen och vad just du vill bidra med som domstolshandläggare hos oss.

Är du nyfiken på arbetet som domstolshandläggare? Här kan du ta del av mer information hur det är att arbeta som domstolshandläggare inom Sveriges Domstolar.

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön. Kammarrätten tillämpar individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer KGG 2023/163
Kontakt
  • Maria Kruse, måladministrativ chef, 031-7327432
  • Petronella Wacker, HR-chef, 031-7327421
Facklig företrädare
  • Daniel Nellros, expeditionsvakt (ST), 031-7327408
  • Fackförbundet ST inom Sveriges Domstolar, 0774-102233,info@stdomstol.org
Publicerat 2023-05-09
Sista ansökningsdag 2023-05-30

Tillbaka till lediga jobb