Södertälje tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Som chefsrådman kommer du att vara chef över en av tingsrättens två dömande avdelningar. Varje avdelning består av närmare 20 medarbetare. Du har personalansvar över rådmän, tingsfiskaler, tingsnotarier och handläggare. På varje avdelning finns även en samordnande handläggare som fördelar det dagliga arbetet för handläggarna. Chefsansvaret innefattar verksamhetsansvar och arbetsmiljöansvar för avdelningen.

Som chefsrådman ingår du i tingsrättens ledningsgrupp som består av lagmannen, chefsadministratören och de två chefsrådmännen.

Förutom att vara chef för en dömande avdelning förväntas du själv att till stor del delta i den dömande verksamheten.

Kvalifikationer m.m.

Vi söker dig som svarar mot mycket högt ställda krav på yrkesskicklighet, effektivitet och samarbetsförmåga. Det är viktigt att du har ett engagerat ledarskap och kan få alla medarbetare att känna att deras insatser räknas. Du ska kunna skapa en arbetsmiljö som uppmuntrar till delaktighet, där medarbetarna har möjlighet att utvecklas och trivas. Vi vill ha ett välfungerande samarbete mellan avdelningarna, vilket kräver en helhetssyn på tingsrättens uppdrag. Du måste vara en skicklig administratör och kunna utveckla verksamheten på det sätt som framtidens utmaningar kommer att kräva. Det är också viktigt att du är en duktig kommunikatör.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare och den särskilda kravprofilen för chefer. Kravprofilerna hittar du via länken nedan.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Södertälje tingsrätt

Södertälje tingsrätt är en öppen, modern och utvecklingsinriktad arbetsplats med engagerade medarbetare och en familjär, inkluderande stämning. Tingsrätten arbetar aktivt för att det ska vara möjligt att kombinera arbete med livet i övrigt och visst distansarbete är möjligt.

Tingsrätten har närmare 50 anställda, varav 12 domare. Organisationen är rotelbaserad där varje domarrotel består av en domare, en handläggare och en notarie. Jourverksamheten schemaläggs och förtursmål fördelas särskilt. Det ges mycket goda möjligheter för medarbetarna att förutse och planera sitt arbete.

Tingsrätten fungerar mycket väl och uppfyller med god marginal de verksamhetsmål som regeringen satt upp. Balansläget är gott.

Södertälje tingsrätt är centralt belägen på stora torget i Södertälje med närhet till allmänna kommunikationer, butiker och restauranger. Det finns garage i huset.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt. 

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Södertälje
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 70-2023
Kontakt
  • Nina Stubbe, lagman, 08-56166826
Facklig företrädare
  • Ulrika Åkerdahl, rådman (Akavia), 070-1888712
Publicerat 2023-05-25
Sista ansökningsdag 2023-06-18

Tillbaka till lediga jobb