Skaraborgs tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Tingsrättens verksamhet är indelad i tre enheter, två målenheter och en serviceenhet. Målenheterna består av vardera fyra rådmän (varav en är enhetschef), fiskal(er), notarier och domstolshandläggare. Tingsrätten har dessutom en beredningsjurist, som arbetar över enhetsgränserna. På målenheterna handläggs alla typer av mål och ärenden. Arbetssättet är anpassat efter de olika mål- och ärendetyper som handläggs vid domstolen. Det innebär bl.a. att varje domare ansvarar för sina egna tvistemål och ärenden medan brottmålen bereds och sätts ut av kansliorganisationen.

Arbetet som domare är stimulerande och ställer höga krav på självständighet men även på förmågan att samarbeta och se till hela tingsrättens bästa. I arbetsuppgifterna ingår att vara handledare för fiskaler och notarier.

Skaraborgs tingsrätt strävar efter att möta allmänhetens krav på rättssäkerhet, effektivitet och god service samt att vara en attraktiv arbetsplats. Arbetet med digitalisering sker kontinuerligt i verksamheten som en led i att verksamheten ska kännetecknas av kvalitet, enhetlighet och snabb handläggning.

Kvalifikationer m.m.

Vi söker dig med en väl utvecklad samarbetsförmåga och en helhetssyn på tingsrättens uppdrag. Förutom att du ska vara en skicklig jurist krävs att du har en hög arbetskapacitet och är positiv till ett digitaliserat arbetssätt i såväl målhantering som andra arbetsuppgifter. Vi välkomnar dig som är öppen och drivande, som kan engagera övriga medarbetare och som bidrar till ett gott arbetsklimat.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Skaraborgs tingsrätt

Skaraborgs tingsrätt finns i moderna och ljusa lokaler i centrala Skövde med närhet till resecentrum. Skaraborgs tingsrätt är en av de större mellanstora tingsrätterna och har drygt 50 medarbetare, varav hälften är jurister. Under 2022 kom cirka 5 300 mål och ärenden in till domstolen.

Skaraborgs tingsrätts geografiska område omfattar delar av Västra Götalands län: Essunga, Falköpings, Grästorps, Gullspångs, Götene, Hjo, Karlsborgs, Lidköpings, Mariestads, Skara, Skövde, Tidaholms, Tibro, Töreboda och Vara kommuner. I området bor cirka 268 000 invånare. Skaraborg är kulturellt och historiskt intressant och dessutom finns det stora möjligheter till rekreation och naturupplevelser mellan Vänern och Vättern.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via epost till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse/så snart som möjligt.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Skövde
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 84-2023
Kontakt
  • Anna-Karin Lundberg, lagman, 072-2083336
  • Josefina Siewertz, chefsadministratör, 0500-499220
Facklig företrädare
  • Michael Eriksson, rådman (Saco-S), 0500-499248
Publicerat 2023-06-01
Sista ansökningsdag 2023-08-06

Tillbaka till lediga jobb