Halmstads tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Halmstads tingsrätt handlägger brottmål, tvistemål, ärenden och konkurser. Tillsammans är vi ca 40 medarbetare som är fördelade på fyra enheter; domarenheten, beredningsenheten, målenheten och den administrativa enheten.

Vi finns i lokaler i centrala Halmstad med utsikt över Nissan. Vi erbjuder ett stimulerande arbete med både intern och extern utbildning.

Arbetet innebär

Som beredningsjurist i tingsrätten har du en omväxlande och ansvarsfull roll i en viktig och spännande verksamhet. I arbetet ingår att fatta beslut under beredningen, att göra rättsutredningar, vara föredragande i mål och ärenden, ta fram förslag till domar och beslut samt i viss omfattning vara ordförande vid muntliga förberedelser, huvudförhandlingar och sammanträden i ärenden. Du ska också vara protokollförare vid tingsrättens huvudförhandlingar eller andra möten, i frågor av juridisk komplicerad karaktär.

I din roll kommer du främst bistå tingsrättens ordinarie domare och beredningschefen men också ha ett nära samarbete med domstolens tingsnotarier, domstolshandläggare och fiskaler.

Du kommer även tilldelas egna mål och ärenden samt ha större behörighet att handlägga dessa än tingsnotarier som har tredje och sista förordnandet. Arbetet medför också att du har omfattande såväl muntliga som skriftliga kontakter med parter och ombud.

Ditt arbete som beredningsjurist kommer att vara stimulerande samt innefatta utbildning för tingsnotarier och domstolshandläggare. Du kommer också för egen del att erbjudas regelbunden fortbildning.

 

Kvalifikationer

Vi söker dig som är notariemeriterad jurist, helst i allmän domstol. Det är betydelsefullt med juridisk skicklighet, noggrannhet, omdöme och samarbetsförmåga. Det är viktigt med kunskaper inom domstolens rättsområden och processrätt samt ett genuint intresse av domstolens verksamhetsområden. Du tycker om att ta eget ansvar för att på ett effektivt sätt driva mål och ärenden mot ett rättssäkert avgörande. Du arbetar gärna som spindeln i nätet vid kontakter inom och utanför domstolen samt tar gärna egna initiativ inom ramen för ditt uppdrag. Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

 

Övrigt

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid som inleds med sex månaders provanställning. Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning. Tillträde enligt överenskommelse.

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön. Individuell lönesättning tillämpas.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Halmstad
Län Hallands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/40:2
Kontakt
  • Enhetschef Sonja Pettersson Wallin, 035-152500
  • Chefsadministratör Maria Gustafsson, 035-152500
Publicerat 2023-06-01
Sista ansökningsdag 2023-06-21

Tillbaka till lediga jobb