Gävle tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Gävle tingsrätt har Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo kommuner som domsområde. Tingsrätten har omkring 40 anställda, varav 11 domare. Vi handlägger tvistemål, brottmål, domstolsärenden och konkurser och avgör omkring 4 400 mål och ärenden om året. Vi har en effektiv beredningsorganisation och är organiserade i ett målkansli samt en administrativ enhet. Tvistemålen bereds av domarna medan övriga mål och ärenden bereds av domstolshandläggarna och notarier. Tingsrätten är en lagom stor domstol med goda resultat.

Som chef för tingsrätten ansvarar du för att verksamheten bedrivs effektivt och med hög kvalitet och du har det övergripande ansvaret för tingsrättens anställda och verkar för en god arbetsmiljö. Du är också en i domarlaget och medverkar i stor utsträckning i den dagliga dömande verksamheten. I uppdraget ingår även att på ett aktivt sätt företräda domstolen utåt och skapa förtroende för dess verksamhet.

Kvalifikationer m.m.

För att lyckas i rollen som lagman  är det viktigt att du är en god ledare med erfarenhet av chefskap samt att du har intresse och fallenhet för administrativa frågor.

Stor vikt läggs vid personliga egenskaper som har betydelse för chefs- och ledarskapet, såsom förmågan att vara en god arbetsgivarföreträdare, att engagera och motivera medarbetarna samt att ta initiativ och driva verksamhetsutvecklingsfrågor.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare och den särskilda kravprofilen för chefer. Kravprofilerna hittar du på länken nedan.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin. 

Om Gävle tingsrätt

Gävle tingsrätt är en mellanstor domstol som är centralt belägen i staden. I Gävleregionen finns bl.a. kilometerlånga stränder vid havet, alpin skidåkning i Kungsberget. Boulognerskogen - en stadspark i centrala Gävle som erbjuder café, badstrand, motionsslinga m.m. Det är också bra kommunikationsmöjligheter med tåg eller bil till och från Gävle.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass och säkerhetsprövning kommer därför att genomföras före utnämning.  

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

Obs! Förlängd ansökningstid. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Gävle
Län Gävleborgs län
Land Sverige
Referensnummer 77-2023
Kontakt
  • Anita Wallin Wiberg, lagman, 026-176702
Publicerat 2023-05-25
Sista ansökningsdag 2023-08-06

Tillbaka till lediga jobb