Sundsvalls tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Att vara lagman vid Sundsvalls tingsrätt innebär att du också är chef för Rättshjälpsmyndigheten och Hyres- och arrendenämnden i Sundsvall. Det är ett komplext och utvecklande arbete där du får möjlighet att utforma såväl domstolens som förvaltningsmyndigheternas verksamheter.

Som chef för tingsrätten och förvaltningsmyndigheterna ansvarar du för att verksamheterna bedrivs effektivt, med hög kvalitet och enligt gällande regler. Arbetet som lagman bygger på ett gott ledarskap där du sätter dig in i de olika verksamheternas förutsättningar och uppmuntrar till ett aktivt medarbetarskap där medarbetarna får möjlighet att bidra till en positiv utveckling av verksamheterna. Du kommer samverka med Domstolsverket, andra domstolar och myndigheter. Du kommer också delta i tingsrättens dömande verksamheten.

Kvalifikationer m.m.

Vi söker dig som är en mycket skicklig och analytisk jurist. Du som söker ska också vara en god ledare med erfarenhet av chefskap och intresse och fallenhet för administrativa frågor.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper som har betydelse för chef- och ledarskapet, såsom förmågan att engagera och motivera medarbetarna, tydliggöra och följa upp verksamheternas mål, vara en god kommunikatör både internt och externt samt att vara lyhörd för medarbetarnas idéer och förslag.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare och den särskilda kravprofilen för chefer.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Sundsvalls tingsrätt

Sundsvalls tingsrätt är en medelstor domstol centralt placerad i Sundsvall. I domstolens dömande verksamhet tjänstgör som regel lagmannen, fem rådmän, tre tingsfiskaler, nio tingsnotarier och tio domstolshandläggare. Sundsvalls tingsrätts domkrets omfattar Sundsvalls, Timrå och Ånge kommun. Tingsrätten är också sjörättsdomstol. Tingsrätten har gemensam chef, budget, administration samt gemensamma lokaler med Rättshjälpsmyndigheten och Hyres- och arrendenämnden i Sundsvall. Det är sammanlagt ett drygt 50-tal medarbetare vid arbetsplatsen.

Sundsvall är centralort i Sundsvalls kommun och Norrlands tredje största tätort. Sundsvalls centrala delar återuppbyggdes i sten efter branden år 1888. Den s.k. Stenstan är något av en miniatyr av dåtidens storstäder och är idag inramad av modernare arkitektur. År 2017 utsågs Sundsvall till Sveriges vackraste stad. Sundsvall kan erbjuda stora möjligheter till ett rikt friluftsliv med närhet till fjäll och hav. Staden har även ett rikt kulturliv. I Sundsvall är det nära till allt. Det är korta avstånd och goda kommunikationer i Sundsvall varför det är enkelt att resa till arbetet. Det är också bra kommunikationsmöjligheter med tåg, bil eller flyg till och från Sundsvall.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Anställningen är placerad i säkerhetsklass och förutsätter därmed en godkänd säkerhetsprövning.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

Obs! Förlängd ansökningstid.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Sundsvall
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer 108-2023
Kontakt
  • Niklas Lind, t.f. lagman, 060-186750
  • Jessica Tancred, chefsadministratör, 060-186757
Facklig företrädare
  • Marlene Forsman, rådman, SACO-S, 060-186702
Publicerat 2023-08-24
Sista ansökningsdag 2023-10-01

Tillbaka till lediga jobb