Kammarrätten i Sundsvall

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Kammarrätten i Sundsvall är en allmän förvaltningsdomstol som huvudsakligen behandlar mål som överklagats från förvaltningsrätt. Målen rör främst tvister mellan enskilda och myndigheter.

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, som alla samspelar i det betydelsefulla arbetet att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Styrkan i vårt rättssamhälle sitter både i månghundraåriga traditioner och förmågan till förnyelse. Som anställd i Sveriges Domstolar blir du en del av båda. Därför satsar vi på engagerade, ansvarstagande medarbetare som vill upprätthålla rättssamhället och samtidigt utvecklas som person.

Kammarrätten i Sundsvall är den nordligaste av landets fyra kammarrätter. Domstolens huvudsakliga uppgift är att pröva de mål som överklagas från förvaltningsrätterna i Falun, Härnösand, Umeå och Luleå. De vanligaste måltyperna är skattemål, socialförsäkringsmål, mål enligt socialtjänstlagen, sekretessmål och upphandlingsmål samt olika mål som avser tvång mot person. Förutom att handlägga mål har kammarrätten i uppdrag att utbilda fiskaler och assessorer i den 4-åriga domarutbildningen.

Kammarrätten har ungefär 50 medarbetare. Domstolen är uppdelad i en dömande avdelning, en föredragandeenhet, ett målkansli och en administrativ enhet. Den administrativa enheten är gemensam med Hovrätten för Nedre Norrland.

Kammarrätten i Sundsvall är en domstol som ständigt utvecklar arbetsformerna för att uppfylla medborgarnas krav på rättssäkerhet, effektivitet, öppenhet och tillgänglighet. Vi eftersträvar ett öppet och trivsamt arbetsklimat och ett aktivt medarbetskap.

I Sundsvall med närliggande tätorter bor cirka 110 000 personer. I Sundsvall finns förutom domstolen universitet och flera statliga verk som samverkar inom ramen för organisationen Myndighetsnätverket. Det finns goda allmänna kommunikationer både till och från Sundsvall och stora möjligheter till friluftsaktiviteter.

Om tjänsten

Under 2024 kan du som är jurist prova på domaryrket inom Sveriges Domstolar – en unik möjlighet till nya erfarenheter och en värdefull merit i din framtida karriär!

Som adjungerat råd får du genom utbildning, praktiskt arbete och med stöd av erfarna kollegor möjlighet att arbeta som domare och delta i föredragningar och förhandlingar. Du får också skriva domar och beslut. En sammanhållen domarmeritering i både överrätt och underrätt ger dig dessutom möjlighet att döma i underrätt, där kärnan i arbetet är självständigt beslutfattande. Anställningen är en tidsbegränsad anställning om ett år som inleds med minst sex månader i överrätt och med efterföljande tjänstgöring i förvaltningsrätt. Du får en ordinarie domare som handledare och en individuell utbildningsplan. 

Vi söker dig som

Är en skicklig jurist, har flera års erfarenhet av de rättsområden som förekommer i domstolen och är åklagare, advokat, professor eller docent i ett rättsvetenskapligt ämne eller annan lagfaren person med mångårig erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete.

Du har en god kommunikationsförmåga och samarbetsförmåga, är förtroendeingivande samt har en mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift och har ett mycket gott omdöme. Du är även analytisk och resultatorienterad samt är van vid självständigt beslutsfattande och har förmåga att fatta beslut inom rimlig tid och med hög kvalitet samt är intresserad av att söka anställning som ordinarie domare i framtiden.

Fullgjord notarietjänstgöring med goda vitsord kan vara meriterande. Av de grundläggande kraven för domare följer att ett adjungerat råd ska vara svensk medborgare. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Övrigt

Registrera personligt brev, CV och examensbevis i vårt rekryteringsverktyg Varbi.

Välkommen med din ansökan!

 

 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 januari och 1 april
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Sundsvall
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer 24-2023-122
Kontakt
  • Ylva Johansson, kammarrättspresident, 060-186601
  • Mats Törnered, kammarrättslagman, 060-186640
Facklig företrädare
  • Martin Hamrin, 060-186617
Publicerat 2023-08-31
Sista ansökningsdag 2023-09-28

Tillbaka till lediga jobb