Domstolsverket

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Läs mer om Domstolsverket på www.domstol.se/domstolsverket

Domstolsverket

Vi söker en enhetschef som ska leda och utveckla arbetet på Enheten för digital mål- och ärendehantering.

Enheten

På enheten bedrivs ett antal större verksamhetsprojekt och uppdrag som syftar till att digitalisera målhanteringen inom Sveriges Domstolar. Arbetet bedrivs i nära samarbete med domstolar och nämnder, myndigheter i rättskedjan och Regeringskansliet. 

Hos oss är ledarskap, verksamhetsansvar och arbetsgivaransvar tre samverkande delar i ett framgångsrikt chefskap. Som enhetschef hos oss blir du en nyckelperson i den fortsatta utvecklingen av verksamheten inom Sveriges Domstolar. Du har erfarenhet från arbete i domstol, chefserfarenhet och din förståelse för domstolarnas uppgift samt hur behov och förändringar i omvärlden påverkar domstolarnas arbetssätt är central.

Vad innebär arbetet?

Din roll som enhetschef innebär att du leder enhetens arbete, utvecklar verksamheten tillsammans med medarbetarna och har personal- och budgetansvar. Enheten arbetar i nära samverkan med domstolarna och andra berörda myndigheter och i dina arbetsuppgifter ingår att skapa en nära dialog med domstolarna och med andra myndigheter i frågor kring digitaliseringen av domstolarnas kärnverksamhet.

På enheten arbetar 20 medarbetare som är placerade på Domstolsverkets kontor i Jönköping, Malmö, Stockholm och Göteborg, vilket innebär resor i tjänsten och att leda medarbetare på distans.

Vem är du?

Vi söker dig som har väl vitsordad erfarenhet av domstolsarbete som ordinarie domare. Du ska också ha ett starkt intresse för att utveckla domstolarnas verksamhet och insikt i digitaliseringens betydelse för effektiva arbetssätt, ha erfarenhet från utvecklingsarbete, ha väl vitsordad chefserfarenhet och ta din ledarroll på stort allvar.

Det är meriterande om du har erfarenhet som chef med personalansvar, erfarenhet av verksamhetsutveckling och erfarenhet av arbete i Regeringskansliet eller annan statlig verksamhet.

För att lyckas i rollen måste du vara självgående, drivande och ansvarsfull. Du är van att samverka och skapa dialog på ett sätt som inger förtroende. Som ledare drivs du av att motivera och coacha dina medarbetare. Du har förmåga att fatta beslut utifrån ett helhetsperspektiv och är duktig på att kommunicera. Du vill bygga team där alla får en möjlighet att utvecklas och inser vikten av att skapa en god stämning i teamet. Du har god pedagogisk förmåga och uttrycker dig väl i tal och skrift.

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Vilka är vi?

Avdelningen för domstolsutveckling består av tre enheter: Enheten för verksamhetsutveckling, Enheten för digital mål- och ärendehantering och Enheten för informationshantering. Avdelningen leds av avdelningschefen. Hela avdelningen på ca 55 medarbetare ansvarar tillsammans för att driva och stödja domstolarnas arbete med att utveckla verksamheten, för utvecklingen och förvaltningen av domstolarnas olika verksamhetsstöd för mål- och ärendehantering. Avdelningen ger även stöd till domstolarna i administrativa frågor. Avdelningen svarar även för rådgivning och stöd till domstolarna i arkivfrågor samt driver utvecklingsfrågor på arkivområdet.

Proaktivt och innovativt utvecklar vi Sveriges Domstolar för att tillgodose parters och medborgares behov och krav på rättssäker och snabb handläggning, enhetlig rättstillämpning och god service.

Arbetet innebär samarbete med alla avdelningar på Domstolsverket, varav främst med IT-avdelningen. 

Domstolsverket har sitt huvudkontor centralt i Jönköping och lokalkontor i Stockholm, Göteborg, Umeå och Malmö. Här arbetar ca 400 personer med att utveckla, administrera och stödja Sveriges Domstolar inom områdena IT, HR, kompetensutveckling, ekonomi, juridik, kommunikation, säkerhet och fastighetsfrågor.

Som chef och medarbetare på Domstolsverket har du möjligheter att utvecklas och att själv aktivt bidra till utvecklingen inom hela Sveriges Domstolar, som utgörs av ett 80-tal domstolar, myndigheter och nämnder med omkring 7 000 medarbetare. Läs mer under www.domstol.se.

Övrig information

Anställningen är tills vidare med ett fyraårigt chefsförordnande.

Anställningen gäller under förutsättning att nuvarande enhetschef får annan sökt anställning. Provanställning kan komma att tillämpas.

Placeringsort är företrädesvis Domstolsverkets huvudkontor i Jönköping. Placering vid lokalkontor i Stockholm, Malmö eller Göteborg kan diskuteras.

Välkommen med din ansökan senast den 24 september 2023.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Företrädesvis Domstolsverkets huvudkontor i Jönköping. Placering vid lokalkontor i Stockholm, Malmö eller Göteborg kan diskuteras.
Län Jönköpings län
Land Sverige
Referensnummer DOV 2023-1009
Kontakt
  • Klara Lutti, avdelningschef, 070-1808297
Facklig företrädare
  • Anna Kronander, SACO, 073-1403844
  • Magnus Danielsson, ST, 0705-579060
Publicerat 2023-08-31
Sista ansökningsdag 2023-09-24

Tillbaka till lediga jobb