Norrköpings tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Att vara lagman för Norrköpings tingsrätt är ett intressant, ansvarsfullt och omväxlande arbete, där stort fokus ligger på att utveckla verksamheten.

Som lagman ansvarar du för att verksamheten bedrivs effektivt, med hög kvalitet och enligt gällande regler. Du kommer också att delta i tingsrättens dömande verksamhet.

Arbetet förutsätter ett gott ledarskap, där du verkar för ett aktivt medarbetarskap som ger medarbetarna möjlighet att bidra till en positiv utveckling av verksamheten. Som chef har du det övergripande personalansvaret för tingsrättens anställda och verkar för en god arbetsmiljö.

Du kommer att samarbeta med Domstolsverket, andra domstolar och myndigheter.

Kvalifikationer 

Vi söker dig som är en mycket skicklig och analytisk jurist med flera års erfarenhet av kvalificerat chefs- och ledarskap.

Du ska leva upp till mycket högt ställda krav på yrkesskicklighet, särskilt juridisk skicklighet, analysförmåga, omdöme, samarbetsförmåga och effektivitet.

Stor vikt kommer att läggas vid dina ledaregenskaper, såsom din förmåga att skapa förtroende hos och motivera medarbetarna, ta initiativ till och driva utvecklingsfrågor samt tydliggöra och följa upp verksamhetens mål.

Du ska också ha en mycket väl utvecklad administrativ förmåga och stort intresse för att planera, leda och utveckla verksamhet. Det är önskvärt att du har erfarenhet av verksamhetsutveckling från domstol eller myndighet.

Det är också viktigt att du är duktig på att kommunicera, både internt för att motivera medarbetarna och externt för att skapa förtroende för domstolen i samhället.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare och den särskilda kravprofilen för chefer. Kravprofilerna hittar du på länken nedan.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Norrköpings tingsrätt

Norrköpings tingsrätt är en modern arbetsplats med skickliga och engagerade medarbetare. Domstolen har drygt 40 anställda varav sju ordinarie domare, inklusive lagmannen, och fyra fiskaler.

Lagmannen är chef för domare och notarier. En handläggarchef är chef för och leder handläggarnas arbete. Det finns också en administrativ grupp som leds av en administrativ chef.

Domsagan omfattar Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik kommuner.

Verksamheten bedrivs centralt i Norrköpings kommun. Under 2024 kommer tingsrätten att flytta till nybyggda, ändamålsenliga och moderna lokaler i närheten av centralstationen i Norrköping.  

Kommunikationerna både inom och till staden är goda. Med direkttåg tar det cirka 1 timme och 15 minuter från Stockholm. Norrköping ingår i den s.k. fjärde storstadsregionen, som erbjuder en gemensam arbetsmarknad med goda pendlingsmöjligheter. I Norrköping finns bl.a. flera statliga myndigheter. Kommunen har ett rikt utbud av service, kultur, idrott m.m. och erbjuder goda boendemöjligheter, oavsett om man vill bo i staden, på landet eller vid havet. 

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

Obs! Förlängd ansökningstid.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Norrköping
Län Östergötlands län
Land Sverige
Referensnummer 65-2023
Kontakt
  • Elisabet Lager, lagman, 011-242573
  • Karin Valfridsson, handläggarchef, 011-243591
Publicerat 2023-05-17
Sista ansökningsdag 2023-08-06

Tillbaka till lediga jobb