Falu tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Nu erbjuder vi dig som är intresserad av att arbeta i en av våra viktigaste samhällsfunktioner möjligheten att arbeta som rådman på Falu tingsrätt. Vi söker dig som vill ha ett omväxlande och självständigt arbete i en intressant och professionell miljö.

Som rådman hos oss arbetar du med alla mål- och ärendetyper som förekommer vid allmän domstol. Falu tingsrätt får in och avgör ett stort antal brottmål varje år, men handlägger också en mängd juridiskt intressanta större tvistemål. Dessutom är tingsrätten första instans i mål enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Arbetet som domare är stimulerande, utvecklande och ställer höga krav på självständighet och personlig mognad. Vid Falu tingsrätt har varje domare en egen rotel. Brottmålen bereds dock i stor utsträckning självständigt av en beredningsorganisation. Som rotelinnehavare arbetar du nära notarien på din rotel och är i allra högsta grad delaktig i dennes utbildning och utveckling. Du kommer också vara delaktig i arbetet med att fortlöpande utveckla verksamheten vid tingsrätten. 

Tingsrätten arbetar digitalt med handläggningen av mål och ärenden och det finns möjlighet att i viss utsträckning arbeta hemifrån.

Kvalifikationer 

Vi söker dig som har viljan och förmågan att bidra till att tingsrättens verksamhet uppfyller högt ställda krav på kvalitet, snabbhet och god service till medborgarna.

För att lyckas i arbetet som rådman behöver du vara en skicklig och analytiskt lagd jurist. Du måste också kunna kombinera dessa egenskaper med ett pragmatiskt förhållningssätt och ha förmågan att snabbt sätta dig in i saker och fatta beslut. Eftersom modernt domstolsarbete är ett lagarbete, är det även mycket viktigt att du har lätt för att samarbeta med andra.

Vårt arbetssätt gör att du behöver vara drivande i såväl målarbetet som i det generella utvecklingsarbete som pågår vid tingsrätten. Som rådman kommer dessutom en viktig arbetsuppgift vara att leda yngre jurister i deras arbete, vilket kräver en god pedagogisk förmåga.    

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning, bland annat inom ramen för Domstolsakademin.

Om Falu tingsrätt och Falun

Vid tingsrätten arbetar cirka 55 personer, varav 11 ordinarie domare. Vår domkrets omfattar den södra hälften av Dalarnas län. Vi arbetar i moderna och ändamålsenliga lokaler på Kullen i centrala Falun. Våra lokaler ligger på kort promenadavstånd från Resecentrum och Knutpunkten som är Faluns tåg- respektive busstation. Vi är samlokaliserade med Förvalt­ningsrätten i Falun som har ungefär lika många anställda som oss.

Falun är en mellanstor kommun som är belägen 22 mil från Stockholm. Här finns goda möjligheter till både friluftsliv och idrottsliga aktiviteter. Kommunen och Dalarna i övrigt erbjuder också en vacker natur, ett rikt historiskt arv och ett stort utbud av kultur- och idrottsevenemang.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m

 

Obs! Förlängd ansökningstid

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde februari 2024 eller enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Falun
Län Dalarnas län
Land Sverige
Referensnummer 80-2023
Kontakt
  • Johan Rosén, lagman, 023-48201,070-2105209
  • Per Carlsson, chefsadministratör, 023-48238
Facklig företrädare
  • Karin Hellmont, Saco-S/Akavia, 023-48289
Publicerat 2023-06-01
Sista ansökningsdag 2023-08-20

Tillbaka till lediga jobb