Kammarrätten i Göteborg

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Kammarrätten i Göteborg är den näst största av Sveriges fyra kammarrätter. Domstolens huvudsakliga uppgift är att pröva de mål som överklagas från förvaltningsrätterna i Göteborg, Karlstad och Malmö.

I kammarrätten handläggs ett mycket stort antal olika slags mål. Vanliga måltyper är socialförsäkringsmål, skattemål och mål som gäller tvång mot person, t.ex. mål om omhändertagande av barn och unga, s.k. LVU-mål. Andra exempel är upphandlingsmål, mål om utlämnande av allmän handling och mål om laglighetsprövning av kommunala beslut. Vanligt förekommande är också mål om ekonomiskt bistånd, mål som gäller tillstånd att inneha vapen, serveringstillstånd eller körkort samt kriminalvårdsmål. Kännetecknande för rättskipningen i kammarrätten är den mycket stora variationen av mål.

I kammarrättens uppdrag ingår ett ansvar för den fyraåriga domarutbildningen som fullgörs genom bl.a. utbildning av kammarrättsfiskaler fram till förordnande som kammarrättsassessorer. Kammarrätten anställer också löpande nyutexaminerade jurister inom ramen för ett traineeprogram.

Kammarrätten präglas av ett öppet och trivsamt arbetsklimat. Vi arbetar aktivt med digitaliseringsfrågor och strävar efter att vara en modern och attraktiv arbetsplats med engagerade medarbetare och att erbjuda en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetssammanhang.

Kammarrätten är centralt belägen i Göteborg och har ungefär 110 medarbetare. Organisationen består av tre dömande avdelningar och en administrativ avdelning. Den administrativa avdelningen utgörs av den måladministrativa enheten, serviceenheten och enheten administrativt kansli.

Arbetet innebär

Som IT-handläggare ingår du i serviceenheten som består av nio medarbetare med ansvar för säkerhet, vaktmästeri, IT, lokalvård, telefonväxel och bibliotek. Arbetet på enheten leds av servicechefen.

Du har en central roll i domstolen med att driva och utveckla domstolens interna IT-stöd. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att ansvara för support och administration av teknisk utrustning och digitala system i domstolens IT-miljö. Det innefattar bland annat installation, konfiguration, felsökning, beställning, inventering och utrangering. Du utgör första linjens användarsupport för våra medarbetare. Arbetet är självständigt men sker i nära samarbete med domstolens driftansvariga expeditionsvakter som ansvarar för vissa IT-ärenden.

Du arbetar bland annat med att

  • Hantera PC-klienter med tillhörande kringutrustning, nätverksutrustning och multifunktionsskrivare.
  • Hantera teknik i domstolens förhandlingssalar och övriga konferensrum.
  • Hantera och ge support avseende mobiltelefoni.
  • Administration av användarkonton, e-postkonton, behörigheter samt smartkort/EFOS.
  • Publicera information på domstolens intranät och externa webbplats.
  • Utbilda domstolens befintliga medarbetare och nyanställda inom IT- och teknikområdet.

Du är också en drivande kraft i domstolens arbete med den digitala utvecklingen och i arbetet med att förebygga hot och risker mot IT-miljön.

Du har i din roll nära kontakt med Domstolsverkets IT-avdelning som samordnar de övergripande IT-frågorna för Sveriges Domstolar och fungerar som andra linjens support vad gäller IT-och teknikärenden.

Kvalifikationskrav

Vi söker dig som har

  • Avslutad gymnasieutbildning och gärna relevant eftergymnasial utbildning inom IT eller annan motsvarande utbildning arbetsgivaren bedömer relevant.
  • Väl vitsordad erfarenhet av motsvarande arbete exempelvis från arbete i servicedesk.
  • Mycket goda kunskaper om datorer, kringutrustning, operativsystem, nätverk samt informationssäkerhet.
  • Mycket goda kunskaper i MS Office-programmen.
  • Mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift.

Som person är du serviceinriktad, resultatorienterad och tycker om att lösa problem. Du har ett proaktivt förhållningssätt, tar initiativ och har lätt för att strukturera ditt arbete. Du tar ansvar för din egen kunskapsutveckling och håller dig uppdaterad inom ditt område. Arbetet ställer höga krav på omdöme, flexibilitet och en mycket god samarbetsförmåga samtidigt som du självständigt driver ditt arbete framåt.

Rollen som IT-handläggare kräver att du på ett pedagogiskt sätt kan förmedla information och dela med dig av din kunskap till dina kollegor.

Vi lägger mycket stor vikt vid din personliga lämplighet.
Arbetspsykologiska tester ingår som en del i rekryteringsprocessen.

Övrig information

Det rör sig om ett vikariat till och med 2025-01-31 med eventuell möjlighet till förlängning.
Tillträde: 1 november eller enligt överenskommelse.
Lön: Kammarrätten tillämpar individuell lönesättning.

Frågor om tjänsten hänvisas till:
2 oktober - 9 oktober: Åsa Ståhl (kanslichef) 031-732 75 64
10 oktober - 13 oktober: Annika Wallin (servicechef) 031-732 74 15
Frågor kan också besvaras av Petronella Wacker (HR-chef) 031-732 74 21

Varmt välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2025-01-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-11-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer KGG 2023/284
Kontakt
  • Åsa Ståhl (kanslichef), 031-7327564
  • Annika Wallin (servicechef), 031-7327415
  • Petronella Wacker (HR-chef), 031-7327421
Facklig företrädare
  • Daniel Nellros (expeditionsvakt) - ST, 031-7327408
  • Teo William-Olsson (föredragande jurist) - Saco-S, 031-7327631
Publicerat 2023-09-27
Sista ansökningsdag 2023-10-15

Tillbaka till lediga jobb