Vänersborgs tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Vill du bli en av oss och arbeta tillsammans med kunniga och engagerade kollegor? Är du intresserad av rättssäkerhet? Är du en person som har förmåga och intresse av att bidra till en god och positiv arbetsmiljö samtidigt som du vill arbeta och utvecklas i en samhällsviktig och händelserik organisation? Då kan tjänsten som domstolshandläggare vara något för dig!

Vi söker nu en eller flera domstolshandläggare till vårt kansli. 

Arbetsbeskrivning

Som domstolshandläggare erbjuds du varierande och utvecklande arbetsuppgifter. Tjänsten som domstolshandläggare är både givande och omväxlande, och tillsammans med dina kollegor bidrar du till den samhällsfunktion som tingsrätten utgör. Du kommer att ansvara för att sköta den administrativa handläggningen i samtliga typer av mål som tingsrätten hanterar, från de att de kommer in fram tills de är avgjorda och avgörandena har vunnit laga kraft. I rollen som domstolshandläggare hanterar du flera olika mål och ärenden parallellt, ofta görs detta i ett högt tempo på grund av de tidsfrister som finns. Du kommer också delta i tingsrättens kvalitets- och utvecklingsarbete.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • registrera nya mål och handlingar,
 • sköta skriftväxling, bevaka frister, planera rättegångsdagar, kalla till förhandling,
 • bereda mål fram till förhandling och avgörande,
 • expediera domar och beslut.

Vi har mycket kontakt med allmänhet, parter och ombud, både via telefon och e-post. 

Kvalifikationer

Vi söker dig med: 

 • Avslutad gymnasieutbildning med slutbetyg
 • Erfarenhet av administrativt arbete.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.
 • Goda kunskaper i Office-paketet. 

Det är meriterande med:

 • Erfarenhet av administrativt arbete i domstol.
 • Erfarenhet av administrativt arbete i annan statlig verksamhet.
 • Erfarenhet av administrativt arbete i annan juridisk verksamhet, t.ex. advokatbyrå.
 • Paralegalexamen.

Dina egenskaper

Tingsrätten betonar vikten av ett gott medarbetarskap som utgår från tre förhållningssätt: engagemang, ansvar och delaktighet. För att lyckas i rollen som domstolshandläggare är det avgörande att du är ansvarstagande, serviceinriktad, noggrann och stresstålig. Du samarbetar bra med andra och relaterar till din omgivning på ett lyhört och smidigt sätt. Du värdesätter att jobba i ett team och du värnar om dina kollegor men du jobbar bra även individuellt. Du gillar att jobba i ett högt tempo och har god förmåga att vara flexibel, kunna prioritera och lösa problem. Vidare har du god förmåga att planera och organisera ditt arbete och uppnå resultat. Dessutom kommunicerar du på ett tydligt sätt i både tal och skrift och hanterar IT-system på ett effektivt sätt. 

Då du är med och verkar för att mål och ärenden avgörs på ett effektivt och rättssäkert sätt krävs att du har ett mycket gott omdöme. Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper. 

Läs mer om hur det är att jobba som domstolshandläggare Domstolshandläggare - Sveriges Domstolar

Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning med sex månaders provanställning.

Domstolen tillämpar individuell lönesättning.

Vilka är vi

Vänersborgs tingsrätt är en av de större tingsrätterna i landet med sina omkring 100 medarbetare. Tingsrätten är en modern arbetsplats med centralt och vackert belägna lokaler i Vänersborg.  Under 2026 kommer tingsrätten att få nya och ändamålsenliga lokaler i centrala Vänersborg. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och som arbetsgivare är vi måna om att våra medarbetare mår bra, trivs och finner meningsfullhet i sitt arbete för att på så sätt kunna bidra till domstolens utveckling.

Tingsrätten är indelad i tre målavdelningar och en administrativ avdelning. Två av målavdelningarna (avdelning 2 och 3) utgör mark- och miljödomstol och en målavdelning är en allmän avdelning. Vid mark- och miljödomstolen handläggs bl.a. miljömål, fastighetsmål, mål rörande plan- och bygglagen och vattentjänstlagen. På avdelning 1 (den allmänna avdelningen) handläggs brottmål, tvistemål, konkurser och domstolsärenden.  Arbetet bedrivs i samarbete med övriga domstolshandläggare, rådmän, fiskaler, tekniska råd, beredningsjurist och notarier ansvarar för att målen handläggs med högsta kvalitet. För mer information om tingsrätten kan du besöka www.vanersborgstingsratt.domstol.se.

Vänersborg ligger vid Vänerns sydspets med närhet till natur och Bohusläns skärgård. Pendlingsmöjligheterna från närliggande städer, t.ex. Göteborg, är bra. I Vänersborg är avstånden korta till såväl arbete, skola, service som fritidsaktiviteter. Läs mer på www.vanersborg.se

Övrigt

Intervjuer kan komma att hållas löpande under ansökningstiden. 

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Månadslön med individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Vänersborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer TVB 2023/308
Kontakt
 • Emma Eklund Karlsson, handläggarchef, 0521-270243
 • Lena Joanzon, HR-specialist, 0521-270302
Facklig företrädare
 • Marie Lindquist, administratör (ST domsto), 0521-270285
Publicerat 2023-09-13
Sista ansökningsdag 2023-10-08

Tillbaka till lediga jobb