Högsta domstolen

Högsta domstolens huvuduppgift är att leda rättstillämpningen genom vägledande avgöranden. Högsta domstolen är sista instans för tvistemål, brottmål och ärenden som har avgjorts av hovrätt. Vid sidan av huvuduppgiften att vara prejudikatinstans prövar Högsta domstolen också ärenden om resning, domvilla och återställande av försutten tid samt ärenden rörande andra staters begäran om utlämning och vissa ärenden som rör advokater.

Domstolens mål är att vara en modern och attraktiv arbetsplats med särskilt fokus på meningsfulla och utvecklande arbetsuppgifter, individuellt anpassad kompetensutveckling, stor möjlighet till påverkan av rutiner och arbetsformer samt engagerande och utvecklande ledarskap. Domstolen arbetar aktivt med verksamhetsutveckling med särskilt fokus på digitalisering. Målet är att medar-betarna ska vara delaktiga och aktiva i utvecklingsarbetet.

Vid Högsta domstolen arbetar totalt ca 90 personer, varav 16 är domare (justitieråd). Högsta domstolen är organiserad i två dömande avdelningar och ett kansli, som består av två beredningsenheter och en administrativ enhet med registratorskontor och arkiv samt övriga administrativa funktioner.

Arbetsuppgifter

Som beredningschef har du ansvar för verksamheten på en av två beredningsenheter. Du har personalansvar för justitiesekreterare, beredningsjurister och domstolshandläggare på enheten. Beredningscheferna ansvarar för att tidigt identifiera prejudikatintressanta mål och samordna mål med likartade frågor. Beredningscheferna har också en viktig roll i genomförandet av och vidareutvecklingen av hela arbetsprocessen fram till justitierådens beslutsfattande.

En grundläggande uppgift för beredningscheferna är att stödja och arbetsleda justitiesekreterarna och beredningsjuristerna i deras uppgift att läsa in och föredra mål för justitieråden. På respektive enhet hanteras ca 3000 mål per år. Högsta domstolen meddelar ca 100 refererade avgöranden per år.

Beredningscheferna sitter med i ledningsgruppen tillsammans med domstolens ordförande, avdelningsordförande, kanslichef och chefsadministratör. De ingår i den grupp som utformar justitiesekreterarnas vitsord samt deltar i rekryteringen av justitiesekreterare och beredningsjurister.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är ordinarie domare eller har liknande yrkeserfarenhet och kompetens. Anställningen som beredningschef innebär lednings- och personalansvar. Du bör därför ha särskilt intresse för ledarskap och för organisationsfrågor. Erfarenhet av chefsbefattning är meriterande. Du bör ha hög integritet, vara lyhörd och ha förmåga att utveckla både medarbetare och arbetsformer. Du motsvarar mycket högt ställda krav på ansvarstagande, omdöme och samarbetsförmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad (4 år med möjlighet till förlängning). Tillträde efter överenskommelse. För anställning som beredningschef gäller bestämmelserna i 26 och 27 §§ förordningen (1996:377) med instruktion för Högsta domstolen.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning tillämpas
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 931-19
Kontakt
  • Maria Edwardsson, kanslichef, 08-561 666 27, maria.edwardsson@dom.se
  • Cecilia Hager, beredningschef, 08-561 666 24, cecilia.hager@dom.se
Facklig företrädare
  • Karin Ahlstrand Oxhamre, SACO-S Domstol, 08-561 666 50, karin.ahlstrandoxhamre.se
Publicerat 2019-12-23
Sista ansökningsdag 2020-01-19

Tillbaka till lediga jobb