Norrköpings tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Att vara rådman innebär att du har ett mycket kvalificerat, intressant och omväxlande arbete. Arbetet som domare är självständigt och ställer höga krav på integritet, men även på förmåga att samarbeta och se till hela tingsrättens bästa.

Som rådman vid Norrköpings tingsrätt kommer du att ansvara för en egen rotel med brottmål och tvistemål och vissa ärenden. Tingsrätten har en digital ärendehantering som bygger på ett nära samarbete mellan domare, handläggare och notarie.

Du leder arbetet på din rotel och är handledare för de notarier som är placerade på den. Som rådman kan du också vara handledare till fiskaler. Även om rotelarbetet är självständigt finns ett väl utvecklat samarbete mellan domarna, där man hjälps åt för att lösa hela verksamhetens behov.

Tingsrätten lägger stor vikt vid att arbetet som domare på ett flexibelt sätt ska gå att förena med familjesituationen.

Kvalifikationer m.m.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Du ska vara en erfaren jurist med mycket gott omdöme och integritet. Vi söker dig som vill ha kvalificerade och omväxlande uppgifter och som är drivande i målarbetet. Du ska samarbeta väl med övriga anställda och vilja bidra till en god stämning på arbetsplatsen.

Du ska också vara flexibel, utåtriktad och ha en god förmåga att hantera människor av vitt skilda slag. Eftersom det ingår att leda yngre jurister i deras arbete ska du ha en god pedagogisk förmåga.

Du bör också ha en väl utvecklad förmåga att se till hela tingsrättens uppdrag och vara intresserad av att utveckla och förbättra verksamheten. 

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Norrköpings tingsrätt

Norrköpings tingsrätt är en modern arbetsplats med skickliga och engagerade medarbetare. Domstolen har drygt 40 anställda varav sju ordinarie domare, inklusive lagmannen, och fyra fiskaler.

Lagmannen är chef för domare och notarier. En handläggarchef är chef för och leder handläggarnas arbete. Det finns också en administrativ grupp som leds av en administrativ chef.

Domsagan omfattar Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik kommuner.

Verksamheten bedrivs centralt i Norrköpings kommun. Under 2024 kommer tingsrätten att flytta till nybyggda, moderna lokaler i närheten av centralstationen i Norrköping.

Kommunikationerna till staden är goda. Med direkttåg tar det cirka 1 timme och 15 minuter från Stockholm. Norrköping ingår i den s.k. fjärde storstadsregionen, som erbjuder en gemensam arbetsmarknad med goda pendlingsmöjligheter. I Norrköping finns bl.a. flera statliga myndigheter. Kommunen har ett rikt utbud av service, kultur, idrott m.m. och erbjudet goda boendemöjligheter, oavsett om man vill bo i staden, på landet eller vid havet.  

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt. 

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Norrköping
Län Östergötlands län
Land Sverige
Referensnummer 30-2023
Kontakt
  • Elisabeth Lager, lagman, 011-243573
  • Lena Magnell, administrativ chef, 011-243550
Publicerat 2023-03-02
Sista ansökningsdag 2023-03-26

Tillbaka till lediga jobb