Falu Tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Arbetsuppgifter
Nu erbjuder vi dig som är intresserad av att arbeta i en av våra viktigaste samhällsfunktioner möjligheten att arbeta som tf. rådman på Falu tingsrätt. Vi söker dig som vill prova på ett omväxlande och självständigt juridiskt arbete i en intressant och professionell miljö, och som kanske i framtiden vill söka en ordinarie domartjänst.

Som tf. rådman hos oss arbetar du i princip med alla mål- och ärendetyper som förekommer vid allmän domstol, men det finns goda möjligheter att anpassa dina arbetsuppgifter till din kompetens och tidigare erfarenheter. Falu tingsrätt får in och avgör ett stort antal brottmål varje år, men handlägger också en mängd juridiskt intressanta små och större tvistemål. Dessutom är tingsrätten första instans i mål enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Arbetet som tf. rådman är stimulerande, utvecklande och ställer höga krav på självständighet och personlig mognad. Du arbetar nära notarier och domstolshandläggare och är i allra högsta grad delaktig i deras utbildning och utveckling.

Tingsrätten arbetar digitalt med handläggningen av mål och ärenden och det finns möjlighet att i viss utsträckning arbeta hemifrån.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har viljan och förmågan att bidra till att tingsrättens verksamhet uppfyller högt ställda krav på kvalitet, snabbhet och god service till medborgarna.

För att lyckas i arbetet som tf. rådman behöver du vara en skicklig och analytiskt lagd jurist. Du måste också kunna kombinera dessa egenskaper med ett pragmatiskt förhållningssätt och ha förmågan att snabbt sätta dig in i saker och fatta beslut. Eftersom modernt domstolsarbete är ett lagarbete, är det även mycket viktigt att du har lätt för att samarbeta med andra.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Ansökan om domaranställning - Domarnämnden (domstol.se)

För att kunna komma i fråga är du eller har du varit ordinarie domare, är du eller har du varit fiskal i hovrätt eller kammarrätt eller har du under minst sex månaders tid utfört en hovrätts- eller kammarrättsfiskals arbetsuppgifter.

Om Falu tingsrätt och Falun
Vid tingsrätten arbetar cirka 55 personer, varav 11 ordinarie domare. Vår domkrets omfattar den södra hälften av Dalarnas län. Vi arbetar i moderna och ändamålsenliga lokaler på Kullen i centrala Falun. Våra lokaler ligger på kort promenadavstånd från Resecentrum och Knutpunkten som är Faluns tåg- respektive busstation. Vi är samlokaliserade med Förvalt­ningsrätten i Falun som har ungefär lika många anställda som oss.

Falun är en mellanstor kommun som är belägen 22 mil från Stockholm. Här finns goda möjligheter till både friluftsliv och idrottsliga aktiviteter. Kommunen och Dalarna i övrigt erbjuder också en vacker natur, ett rikt historiskt arv och ett stort utbud av kultur- och idrottsevenemang.

Anställningsvillkor
Tidsbegränsad heltidsanställning om sex månader, med möjlighet till sex månaders förlängning, med start den 1 november 2023 eller enligt överenskommelse.

Omfattning: Heltid

Löneform: Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.

Antal platser: 1–2

Kontakter
Johan Rosén, lagman
Tel: 023-482 01, 070-210 52 09
johan.rosen@dom.se

Per Carlsson, adm.chef
Tel: 023-482 38
per.m.carlsson@dom.se

Facklig företrädare för Saco-S/Akavia: Emilia Virtanen, rådman
Tel: 023-482 15
emilia.virtanen@dom.se

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20231101 eller efter överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Falun
Län Dalarnas län
Land Sverige
Referensnummer
Publicerat 2023-09-18
Sista ansökningsdag 2023-10-08

Tillbaka till lediga jobb