Linköpings tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Linköpings tingsrätt är en mellanstor domstol. Tingsrätten handlägger brottmål, tvistemål och ärenden. Den dömande verksamheten är för närvarande organiserad i fyra rotelgrupper. I varje rotelgrupp finns domare, handläggare och notarier. För avgörande och beredning av konkursärenden, notariemål och notarieärenden finns särskilda rotlar.

Vid tingsrätten finns även en administrativ grupp som svarar för bl.a. registratur, ekonomi- och personaladministration, vaktmästeri, reception, information, lokaler, teknik, IT, avtal, säkerhet och arkiv.

Arbetet som domare är stimulerande och ställer höga krav på självständighet och integritet men även på förmågan att samarbeta och se till hela tingsrättens bästa. I arbetsuppgifterna ingår att vara handledare för fiskaler och notarier. I arbetet kan också komma att ingå att ansvara för vissa andra uppgifter såsom t.ex. säkerhet, arkiv, bibliotek och utbildning.

Tingsrätten har en gemensam administration med Hyres- och arrendenämnden i Linköping och lagmannen är chef även för nämnderna.

Kvalifikationer m.m.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Förutom att du ska vara en skicklig jurist krävs att du som person är öppen och flexibel och har en hög arbetskapacitet. Du förutsätts vara drivande i såväl målarbetet som i det utvecklings- och effektiviseringsarbete som bedrivs vid tingsrätten. Du ska också ha en väl utvecklad samarbetsförmåga och kunna medverka till trivseln på arbetsplatsen. I arbetet ingår att leda yngre jurister och domstolshandläggare i arbetet. Vi förväntar oss att du har intresse och fallenhet för detta och att du har en mycket god kommunikationsförmåga.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Linköpings tingsrätt

Linköpings tingsrätt är en mellanstor domstol med cirka 55 medarbetare (inklusive Hyres- och arrendenämnden i Linköping); åtta rådmän och fyra fiskaler.

Tingsrättens domsaga omfattar kommunerna Boxholm, Kinda, Linköping, Mjölby, Motala, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög.

Tingsrätten delar lokaler med Förvaltningsrätten i Linköping. Lokalerna är ändamålsenliga och ligger på Garnisonsområdet i Linköping.

Linköping är en av landets större städer med universitet, statliga verk, universitetssjukhus, industri och handel. Regionen är inne i en expansiv fas. Det finns mycket goda möjligheter till friluftsliv. Kommunikationerna är goda. Tåg till Stockholm tar mindre än två timmar.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofiler m.m.

Obs! Förlängd ansökningstid.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Linköping
Län Östergötlands län
Land Sverige
Referensnummer 135-2020
Kontakt
  • Charlotta Riberdahl, lagman, 013-25 10 20
  • Therese Hass, administrativ chef, 013-25 10 11
Publicerat 2020-12-10
Sista ansökningsdag 2021-01-31

Tillbaka till lediga jobb