Högsta domstolen

Högsta domstolens huvuduppgift är att leda rättstillämpningen genom vägledande avgöranden. Högsta domstolen är sista instans för tvistemål, brottmål och ärenden som har avgjorts av hovrätt. Vid sidan av huvuduppgiften att vara prejudikatinstans prövar Högsta domstolen också ärenden om resning, domvilla och återställande av försutten tid samt ärenden rörande andra staters begäran om utlämning och vissa ärenden som rör advokater.

Domstolens mål är att vara en modern och attraktiv arbetsplats med särskilt fokus på meningsfulla och utvecklande arbetsuppgifter, individuellt anpassad kompetensutveckling, stor möjlighet till påverkan av rutiner och arbetsformer samt engagerande och utvecklande ledarskap. Domstolen arbetar aktivt med verksamhetsutveckling med särskilt fokus på digitalisering. Målet är att medar-betarna ska vara delaktiga och aktiva i utvecklingsarbetet.

Vid Högsta domstolen arbetar totalt ca 90 personer, varav 16 är domare (justitieråd). Högsta domstolen är organiserad i två dömande avdelningar och ett kansli, som består av två beredningsenheter och en administrativ enhet med registratorskontor och arkiv samt övriga administrativa funktioner.

Arbetsuppgifter

Målen i Högsta domstolen bereds och föredras av justitiesekreterare och beredningsjurister. Justitiesekreterarna är domarutbildade hovrättsassessorer - ofta med ytterligare arbetslivserfarenhet från bl.a. Regeringskansliet, JO eller JK. Beredningsjuristerna är notariemeriterade i tingsrätt, ofta med viss erfarenhet av annan liknande juridisk verksamhet. Som beredningsjurist är din huvudsakliga uppgift att granska inkommande mål och föreslå nästa handläggningsåtgärd eller själv föredra målet för avgörande. Du har därmed en viktig roll i domstolens arbete med att tidigt skilja ut de mål som kan avgöras av ett justitieråd (enklare dispensmål och extraordinära mål). Dina arbetsuppgifter blir att göra rättsutredningar, ta fram relevant bedömningsunderlag, föredra mål och upprätta protokoll med beslut.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är notariemeriterad i tingsrätt. Du ska vara juridiskt mycket skicklig och noggrann samt ha hög ansvarskänsla och social kompetens. Arbetet kräver mycket god samarbetsförmåga, mycket gott omdöme, flexibilitet och hög stresstålighet. Det kan vara meriterande att efter notarietjänstgöringen ha arbetat som beredningsjurist eller motsvarande i tingsrätt eller hovrätt. Likaså kan det vara meriterande med annan relevant arbetslivserfarenhet efter notarietjänstgöringen.

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad, 2 års allmän visstidsanställning. En eller flera anställningar är aktuella.

Bifoga notariebetyg till ansökan. Om du f.n. genomför notarietjänstgöringen kan du istället ange en referens från domstolen.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning tillämpas
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer HDO 2021/221
Kontakt
  • Cecilia Hager, beredningschef, 08-561 666 24, cecilia.hager@dom.se
  • Claes Söderqvist, beredningschef, 08-561 666 78, claes.soderqvist@dom.se
Facklig företrädare
  • Stephanie Castelli Landberg, Saco-S Domstol, 08-561 666 06, stephanie.castellilandberg@dom.se
Publicerat 2021-04-06
Sista ansökningsdag 2021-04-27

Tillbaka till lediga jobb