Ystads tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Att vara rådman innebär att du utför ett kvalificerat juridiskt arbete, som är mycket intressant och omväxlande. Du har en central roll i den dömande verksamheten och ansvarar för att mål och ärenden avgörs på ett effektivt och rättssäkert sätt och med hög kvalitet. Arbetet är stimulerande och ställer höga krav på självständighet och integritet men även på förmågan att samarbeta och se till hela tingsrättens bästa.

En stor del av verksamheten handlar om brottmål, men tingsrätten handlägger också en mängd juridiskt intressanta tvistemål och ärenden. Domarna har till största delen blandade arbetsuppgifter, även om viss specialisering kan förekomma. Domstolen arbetar idag med digital målhantering, vilket bidrar till ökad flexibilitet, möjlighet för dig att styra din tid och arbete på distans. I arbetsuppgifterna ingår också att vara handledare åt notarier och fiskaler.

Kvalifikationer m.m.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Rollen som ordinarie domare vid Ystads tingsrätt ställer, förutom krav på för domaryrket sedvanliga mycket goda juridiska kunskaper och väl utvecklad analysförmåga, krav på flexibilitet och samarbetsförmåga. Andelen förtursmål är förhållandevis hög och arbetet präglas av ett högt tempo där många olika frågeställningar behöver hanteras. Vi söker därför dig som har en hög arbetskapacitet och som inspireras av ett omväxlande och kvalificerat arbete.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Ystads tingsrätt

Ystads tingsrätt är Sveriges sydligaste domstol och ligger vackert belägen i centrala Ystad, alldeles i närheten av stationen. De allmänna kommunikationer med bl.a. Malmö och Lund är mycket goda. Domkretsen omfattar Ystads, Simrishamns, Tomelilla, Sjöbo, Skurups, Trelleborgs och Svedala kommuner.

Just nu pågår planering för att bygga en helt ny tingsrätt i Ystad, som kommer att stå färdig inom några år. I arbetet tas stor hänsyn till arbetsmiljön och säkerheten. Den nya byggnaden kommer också att ligga i närheten av stationen, i det tidigare hamnområdet.

Tingsrätten är en förhållandevis liten domstol som präglas av ett arbetssätt där alla ställer upp och stöttar varandra. Domstolen har cirka 40 anställda, varav åtta ordinarie domare och två fiskaler. På målkansliet bedrivs arbetet med registrering, beredning, skriftväxling, utsättning till förhandling m.m. med en samordnare som arbetsledare. Chefsadministratören leder och fördelar arbetet på enheten för administration och service samt är chef för domstolshandläggarna. På tingsrätten arbetar också tio tingsnotarier.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt. 

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Ystad
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer 122-2023
Kontakt
  • Fredrik Löndahl, lagman, 070-1014594
  • Karin Reslow, chefsadministratör, 0411-69108
Publicerat 2023-09-14
Sista ansökningsdag 2023-10-08

Tillbaka till lediga jobb