Hovrätten för Västra Sverige

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Som hovrättsråd kommer du att placeras på en av hovrättens fyra dömande avdelningar. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter blir att vara ledamot i rätten under huvudförhandlingar, delta i föredragningar, förbereda mål för avgörande och skriva domar och beslut. Du har även utbildningsansvar för jurister i domarutbildningen. Du förväntas också vara delaktig och drivande i det utvecklingsarbete som ständigt pågår vid hovrätten.

Kvalifikationer m.m.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Det innebär bl.a. att juridisk skicklighet och erfarenhet är viktiga bedömningsgrunder. Det ställs också höga krav på omdöme, samarbetsförmåga, arbetsförmåga och självständighet. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Du som söker ska ha vilja och förmåga att bidra till att såväl avdelningens som hela hovrättens verksamhet uppfyller högt ställda krav på kvalitet, snabbhet och god service till medborgarna. Du ska också ha en väl utvecklad samarbetsförmåga och kunna medverka till trivseln på arbetsplatsen.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Hovrätten för Västra Sverige

Hovrätten för Västra Sverige är näst störst av landets sex hovrätter. Hovrättens huvudsakliga uppgift är att pröva mål och ärenden som överklagats från tingsrätterna som ingår i hovrättens domkrets. Domstolen är organiserad på fyra dömande avdelningar och en administrativ enhet. Vid hovrätten arbetar ca 120 personer. Hovrätten har lokaler i centrala Göteborg. Förhandlingar hålls även i Karlstad.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 74-2023
Kontakt
  • Anders Hagsgård, hovrättspresident, 031-7012262
  • Kajsa Rapp, administrativ direktör, 031-7012261
Facklig företrädare
  • Camilla Lyckman, hovrättsråd, Akavia, 031-7012271
Publicerat 2023-05-25
Sista ansökningsdag 2023-06-18

Tillbaka till lediga jobb