Kammarrätten i Göteborg

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Som kammarrättsråd har du en central roll i den dömande verksamheten och bidrar till den viktiga samhällsfunktionen att upprätthålla en rättssäker och effektiv rättskipning av hög kvalité. Arbetet är omväxlande, stimulerande och meningsfullt. Målen föredras i stor omfattning av en föredragande jurist eller kammarrättsfiskal. Men du föredrar också själv mål. Andra arbetsuppgifter är att bereda målen så att de blir klara att avgöra och att handleda yngre jurister och annan personal. En del i arbetet som kammarrättsråd kan vara uppdraget att fungera som beredningsansvarig domare. Du har stora möjligheter att specialisera dig inom olika rättsområden.

Verksamhetsutveckling i syfte att domstolen ska vara en modern arbetsplats, attraktiv arbetsgivare och effektiv organisation pågår löpande och förutsätter engagemang från alla anställda.

Kvalifikationer m.m.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Arbetet som domare i överrätt ställer mycket stora krav på omdöme, samarbetsförmåga och integritet.

På grund av kammarrättens utbildningsuppdrag är det av särskild vikt med en dokumenterad mycket god förmåga och ett tydligt intresse för att vägleda kammarrättsfiskaler, men också traineejurister och föredragande jurister.

Av stor vikt är samtidigt viljan och förmågan att ta del i att utveckla kammarrätten som arbetsplats, arbetsgivare och organisation.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Kammarrätten i Göteborg

Kammarrätten i Göteborg är den näst största av Sveriges fyra kammarrätter. Organisationen består av tre dömande avdelningar och en administrativ avdelning.

I kammarrätten handläggs ett mycket stort antal olika slags mål. Vanliga måltyper är socialförsäkringsmål, skattemål och mål som gäller tvång mot person, t.ex. mål om omhändertaganden av barn och unga, s.k. LVU-mål. Andra exempel är upphandlingsmål, mål om utlämnande av allmän handling och mål om laglighetsprövning av kommunala beslut. Vanligt förekommande är också mål om ekonomiskt bistånd, mål som gäller tillstånd att inneha vapen, serveringstillstånd, körkort och kriminalvårdsmål. Kännetecknande för rättskipningen i kammarrätten är den mycket stora variationen av mål.

I kammarrättens uppdrag ingår ett ansvar för den fyraåriga domarutbildningen som fullgörs genom bl.a. utbildning av kammarrättsfiskaler fram till förordnande som kammarrättsassessorer. Kammarrätten anställer också löpande nyexaminerade jurister inom ramen för ett med underrätt gemensamt ettårigt traineeprogram.

Kammarrätten är centralt belägen i Göteborg. Vår gemensamt framtagna medarbetarpolicy ger uttryck för vad vi anser vara ett gott medarbetarskap och består av tre samverkande delar – laganda, ansvar och engagemang. För mer information om kammarrätten, se vår hemsida, https://www.domstol.se/kammarratten-i-goteborg/

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges,

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofiler m.m.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 4-2021
Kontakt
  • Dag Stegeland, kammarrättspresident, 031-732 74 23
  • Josefine Natt och Dag, kanslichef, 031-732 74 79
Facklig företrädare
  • Ann-Charlotte Borlid, kammarrättsråd (Saco-S), 031-732 75 07
Publicerat 2021-01-21
Sista ansökningsdag 2021-02-14

Tillbaka till lediga jobb