Nyköpings tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

En rådman i Nyköpings tingsrätt utför de arbetsuppgifter som en rådman vid en tingsrätt vanligtvis utför. I första hand är uppgifterna alltså dömande. Men även beredande uppgifter ingår, liksom handledning av notarier.

Tingsrättens organisation är för närvarande helt rotelbaserad. I en sådan organisation krävs att varje rådman tar ett större ansvar för arbetsledning än en rådman behöver göra i en organisation som inte är rotelbaserad.     

Kvalifikationer m.m.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Med hänsyn till den rotelbaserade organisationen är av särskild vikt att rådmannen har en väl utvecklad förmåga att leda och entusiasmera medarbetare.  

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Nyköpings tingsrätt

Nyköpings tingsrätt är en medelstor domstol som är organiserad i två dömande avdelningar, vardera ledd av en chefsrådman, och en administrativ enhet, ledd av en administrativ chef. Vid tingsrätten arbetar normalt elva domare, dvs. en lagman, två chefsrådmän, fem rådmän och tre fiskaler. Varje ordinarie domare har en egen rotel som tilldelas brottmål, tvistemål, ärenden och konkurser. Domsagan omfattar kommunerna Nyköping, Katrineholm, Flen, Vingåker, Oxelösund, Trosa och Gnesta.

Nyköping grundades år 1187 och är en av Sveriges äldsta städer. Här har kungar bott genom historien, exempelvis Karl IX, som byggde upp Nyköpingshus till ett vackert renässansslott under 1500-talet. Nyköpingshus finns fortfarande kvar som landmärke och efter två stadsbränder är det idag Kungstornet och de vackra murarna som berättar om det som hänt här. Nyköpings Gästabud är bara ett exempel, då Magnus Ladulås tre söner gjorde upp om makten.

I Nyköpings tätort, ca 10 mil söder om Stockholm, bor ca 34 000 personer. Från Nyköping är det nära till Stockholm Skavsta Flygplats, som är den femte största flygplatsen i Sverige. E4:an sveper förbi utanför Nyköping och tågen tar pendlaren till Stockholm (1 h) eller Norrköping (40 min) och Linköping (1 h).

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

Obs! Förlängd ansökningstid.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Nyköping
Län Södermanlands län
Land Sverige
Referensnummer 58-2021
Kontakt
  • Magnus Widebeck, lagman, 0706-217678
Publicerat 2021-06-17
Sista ansökningsdag 2021-08-22

Tillbaka till lediga jobb