Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Kammarrätten i Jönköping är en av fyra kammarrätter och har ca 65 anställda. Kammarrätten är en allmän förvaltningsdomstol som huvudsakligen behandlar tvister mellan enskilda och myndigheter som överklagats från de tre förvaltningsrätterna som ingår i kammarrättens domkrets. Vi är en modern arbetsplats belägen centralt i Jönköping. Augusti 2023 flyttade vi in i helt nybyggda lokaler invid Munksjökajen.

Är du nyutexaminerad jurist och vill prova på att arbeta i allmän förvaltningsdomstol?
Vi erbjuder ett viktigt och meningsfullt arbete med renodlade och kvalificerade juridiska arbetsuppgifter inom olika rättsområden.

Den här anställningen ger dig möjlighet att under ett år pröva arbete i överrätt redan i inledningen av din yrkeskarriär. Efter anställningen kommer du att vara väl rustad för din framtida karriär, både i och utanför domstol.

"Min tid på kammarrätten har varit intressant och lärorik! Jag har haft kvalificerade och varierade arbetsuppgifter. Det har varit väldigt utvecklande att få fortlöpande respons från erfarna domare samt möjlighet att diskutera juridiska frågor med skickliga kollegor.

Kammarrätten i Jönköping är en mycket trevlig arbetsplats och jag har fått både nya erfarenheter och vänner. Jag rekommenderar alla som är intresserade av att pröva på att arbeta i domstol att söka!" Josefine, traineejurist 

Vad arbetet innebär

Som traineejurist arbetar du på samma sätt som kammarrättens föredragande jurister. Du kommer att vara placerad på en av våra två avdelningar och du arbetar nära våra domare. Du får en handledare som kommer att introducera dig i arbetet och finnas som stöd under hela din anställningstid.

I dina arbetsuppgifter ingår att göra rättsutredningar, föredra mål som ska avgöras och skriva förslag till domar och beslut. Du får också delta vid muntliga förhandlingar. Du kommer att arbeta med många av de varierande måltyper som avgörs av de allmänna förvaltningsdomstolarna, det kan exempelvis vara körkortsmål, mål om ekonomiskt bistånd eller socialförsäkringsmål.

Arbetsuppgifterna erbjuder stor bredd och du kommer att få kontinuerlig kompetensutveckling genom att hantera och diskutera de många frågor som uppkommer i kammarrättens skiftande måltyper tillsammans med dina juristkollegor.

Kravprofil

Vi söker dig som

 • har tagit examen vid juristprogrammet eller affärsjuridiskt program med mycket gott resultat.
 • är analytisk och kan se till helheten.
 • snabbt kan ta in ny kunskap och använda din erfarenhet på ett flexibelt sätt.
 • sätter höga mål, jobbar uthålligt och får arbetet slutfört på ett strukturerat sätt.
 • har förmåga att vara entusiastisk och positiv och arbeta konstruktivt även i pressade situationer.
 • drar lärdom av erfarenheter och feedback från omgivningen.
 • är medveten om dina styrkor och svagheter samt när hjälp behövs från andra för att få jobbet gjort på ett effektivt sätt.
 • har en mycket god förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift.

Om oss

Besök gärna vår hemsida: Kammarrätten i Jönköping (domstol.se)

Vi erbjuder dig att bli en del av ett viktigt samhällsuppdrag utifrån demokratiska värderingar där vårt gemensamma mål är att alla människor ska ha rättstrygghet.
Läs mer: Vårt uppdrag och våra värderingar - Sveriges Domstolar

Vi vill att du trivs på jobbet, mår bra och har balans mellan arbete och fritid - det återspeglas i våra förmåner och villkor.
Läs mer: Hållbart arbetsliv - Sveriges Domstolar

Det du gör som chef eller medarbetare bidrar och har betydelse! Hos oss är ledarskap, verksamhetsansvar och arbetsgivaransvar tre samverkande delar i ett framgångsrikt chefskap och ansvar, engagemang och delaktighet utmärkande för ett gott medarbetarskap.
Läs mer: Medarbetarskap och ledarskap - Sveriges Domstolar

Ansökan, urval och tillsättning

Anställningen avser särskild visstidsanställning (360 dagar).

Till ansökan ska bifogas examensbevis med betyg. Har du ännu inte fått dessa vid ansökan kan du komplettera senare. Anställning förutsätter dock att examensbevis inlämnats senast en månad efter ansökningstidens slut.

Du söker denna anställning via rekryteringsverktyget Varbi. Vi uppskattar om du i ditt personliga brev beskriver varför du söker denna anställning och motiverar vad du kan bidra med utifrån kravprofilen.

Tester kommer att ingå som en del i rekryteringsprocessen.

Av lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar följer att föredragande i kammarrätt ska vara svensk medborgare.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Jönköping
Län Jönköpings län
Land Sverige
Referensnummer Dnr KJO 2023/67-24
Kontakt
 • Sara Hanberger, administrativ assessor, 036-156818
 • Josephine Sunneräng, personaladministratör, 036-156803
Facklig företrädare
 • Christin Lunning (Saco-S), 036-156814
Publicerat 2023-02-28
Sista ansökningsdag 2023-04-11

Tillbaka till lediga jobb