Värmlands tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Som rådman på Värmlands tingsrätt arbetar du på tingsrättens domarenhet. Du har en egen rotel dit tvistemål och ärenden lottas och du har också en notarie knuten till dig som tillsammans med dig handlägger tvistemålen och ärenden på roteln. Brottmålen handläggs huvudsakligen av handläggare.

Rotelarbetet är självständigt och du har goda möjligheter att själv planera din egen arbetstid när du inte sitter i förhandling. I ditt arbete ingår att handleda de notarier som arbetar tillsammans med dig och vårt digitala arbetssätt ger möjligheter att vid behov kunna arbeta hemifrån.

Kvalifikationer m.m.

Förutom att du ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare bör du som person vara öppen, drivande och engagerad. Arbetet på Värmlands tingsrätt är trots domarens självständiga roll i sitt dömande en del av ett lagarbete. En god samarbetsförmåga och empati och förståelse för andras situation är därför även det egenskaper som vi värdesätter högt.

På tingsrätten pågår ständigt ett utvecklingsarbete för att förbättra verksamheten där en vilja att bidra till såväl utvecklingsarbetet som den goda stämningen på arbetsplatsen uppskattas.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl. a. inom ramen för Domstolsakademin.

Om Värmlands tingsrätt

Värmlands tingsrätt är en modern arbetsplats med ca 55 anställda varav 9 ordinarie domare och handlägger varje år ca 6000 mål och ärenden. Domsagan omfattar Värmlands län som har ca 280 000 invånare. Tingsrätten har sina lokaler i rådhuset i centrala Karlstad.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt. 

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

 

Obs! Förlängd ansökningstid. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse.
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer 24-2023
Kontakt
  • Lars Holmgård, lagman, 054-148440
Publicerat 2023-02-23
Sista ansökningsdag 2023-04-02

Tillbaka till lediga jobb