Lycksele tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.

Arbetsuppgifter

Som rådman har du en central roll i tingsrättens dömande verksamhet och ansvarar för att mål och ärenden avgörs på ett effektivt sätt och med hög kvalitet. Du kommer att ansvara för alla typer av mål och ärenden som förekommer vid tingsrätten. I arbetet ingår även att vara handledare åt notarier och, i förekommande fall, fiskaler.

Tingsrätten bedriver ett aktivt utvecklingsarbete för att skapa en modern och attraktiv arbetsplats som når högt ställda krav på rättssäkerhet och effektivitet. Som rådman kommer du, vid sidan av det dömande arbetet, att vara en viktig del i tingsrättens utvecklingsarbete.

Kvalifikationer m.m.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du via länken nedan.

Vi söker dig som är en skicklig och analytisk jurist som har en mycket god förmåga att se sammanhang samt att identifiera, analysera och lösa rättsliga utmaningar. Arbetet vid tingsrätt präglas av högt tempo där många olika frågeställningar behöver hanteras. Vi söker därför dig som inspireras av ett omväxlande och kvalificerat arbete och som har förmåga att ta dig an olika frågor och prioritera dem på ett lämpligt sätt. Naturligtvis behandlar du parter och andra som kommer inför domstolen på ett sätt som inger förtroende.

Lycksele tingsrätt som arbetsplats kännetecknas av hög kompetens, stor delaktighet och nära samarbete mellan och inom olika personalkategorier. Det är därför viktigt att du uppskattar att samarbeta med andra och har förmåga att bidra till den höga trivsel som råder på domstolen. Du måste ha ett genuint intresse av att utvecklas som domare liksom av att dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter. Vi förutsätter att du är drivande i såväl målarbetet som i det generella utvecklingsarbete som pågår vid tingsrätten. Eftersom arbetet som rådman också innebär att leda yngre jurister i deras utbildning och arbete ska du ha intresse för detta. Vi fäster mycket stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Inom ramen för anställningen finns betydande möjligheter till individuell utveckling, bland annat genom tillgången till ett omfattande fortbildningsutbud och då engagemang i projektverksamhet inom Sveriges domstolar uppmuntras.

Om Lycksele tingsrätt

Lycksele tingsrätt är en av landets minsta domstolar med en av landets största domsagor. Personalstyrkan består av tio personer varav två ordinarie domare och tre notarier. Köns- och åldersfördelningen är jämn. Arbetsplatsen präglas sedan lång tid av mycket hög trivsel och mycket låg personalomsättning. Tingsrätten uppfyller regelmässigt de centrala verksamhetsmålen och alla personalkategorier har återkommande uppdrag i regionala och nationella domstolssammanhang.

Lycksele är en mindre ort med närhet till både fjäll och kust. Utbudet av lättillgängliga friluftsaktiviteter är stort under såväl sommar- som vintertid. Här finns all behövlig samhällsservice och god tillgång till bostäder. Det går dagliga flyg till och från Stockholm och finns väl utbyggda kommunikationer till närmsta större stad, Umeå.

Övriga upplysningar

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig via länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via e-post till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

Obs! Förlängd ansökningstid

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 oktober 2024 eller efter överenskommelse
Löneform Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lycksele
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 178-2023
Kontakt
  • Olof Hellström, lagman, 072-2075765
  • Jörgen Vikström, chefsadministratör, 0950-23702
Publicerat 2024-02-08
Sista ansökningsdag 2024-03-17

Tillbaka till lediga jobb