Är du intresserad av rättssäkerhet? Är du en person som har förmåga och intresse av att bidra till en god och positiv arbetsmiljö samtidigt som du vill arbeta och utvecklas i en samhällsviktig och händelserik organisation? Då kan tjänsten som domstolshandläggare vara något för dig!

Södertörns tingsrätt

Södertörns tingsrätt är en av landets största tingsrätter och här arbetar cirka 270 medarbetare. Domstolen tar emot ett stort antal brottmål, tvistemål, ansökningar om äktenskapsskillnader, konkurser och domstolsärenden. År 2022 fick tingsrätten in drygt 20 000 mål. Tingsrätten består av sex dömande avdelningar och en administrativ avdelning samt en stab. Vi söker nu domstolshandläggare till de dömande avdelningarna.

Arbetsuppgifter

Som domstolshandläggare erbjuds du varierande och utvecklande arbetsuppgifter i en viktig och spännande verksamhet. Du arbetar på en av de dömande avdelningarna och ingår i ett arbetslag med andra domstolshandläggare som arbetar tätt i team. 

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter består av att:

 • Ta emot och registrera handlingar
 • Besvara handläggningsfrågor
 • Planera och kalla till förhandling
 • Ha kontakt med parter, ombud och myndigheter per telefon och e-post
 • Expediera domar och beslut.

Som en del av din utveckling kommer du under din första anställningstid varva praktiska arbetsuppgifter med teoretisk utbildning.

Kvalifikationskrav

Vi söker dig som har:

 • Avslutad gymnasieutbildning med slutbetyg
 • Erfarenhet av serviceinriktat administrativt arbete som är tidsmässigt närliggande och sträcker sig sammanhängande över minst 1 år
 • Goda kunskaper i Office-paketet
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av administrativt arbete i domstol eller annan statlig myndighet

Dina egenskaper

Som person har du en utpräglad känsla för service och kvalitet. Du skapar goda relationer till kollegor och bidrar med din kompetens till gruppens gemensamma arbete. Därtill är du kommunikativ och har god självinsikt. 

För att trivas hos oss behöver du kunna hantera olika uppgifter, människor och situationer och ha förmåga att lösa problem. Under perioder med hög arbetsbelastning är din förmåga att prioritera och planera ditt arbete extra viktig. 

Vi söker en eller flera domstolshandläggare. Tjänsten är på heltid med arbetstid 08:00-16:30. 

Vi tillämpar 6 månaders provanställning.

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

För att vi ska kunna bedöma din ansökan så ber vi dig att göra följande:

 1. Bifoga CV och specificera din arbetslivserfarenhet och anställningstidens längd; År-Månad-Dag (exempel från: 2021-01-01 till: 2021-12-31).
 2. Bifoga slutbetyg från gymnasiet eller annan dokumentation som styrker examen eller avslutad utbildning i din ansökan.
 3. Besvara frågorna om erfarenhet och ange löneanspråk.

Vi tillämpar kompetensbaserad rekrytering och använder tester som en del i urvalsprocess

Vi erbjuder dig

Vårt uppdrag är att varje dag bidra till rättstrygghet i ett demokratiskt och rättssäkert samhälle. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Hos oss arbetar du för allas rätt att få sin sak prövad i en rättssäker och opartisk domstol. Att varje dag bidra till rättstrygghet är ett av de viktigaste uppdragen i ett demokratiskt och rättssäkert samhälle. Vill du vara med i det viktiga arbetet?

Självklart betyder det mycket att du får arbeta med intressanta och utvecklande arbetsuppgifter hos oss. Men för att arbetsplatsen ska vara sund och bra för alla medarbetare fokuserar vi också hela tiden på arbetsmiljön.

Som medarbetare får du bra förmåner och villkor, läs gärna mer här; https://www.domstol. se/om-sveriges-domstolar/jobba-hos-oss/att-jobba-i-sveriges-domstolar/varfor-jobba-hos-oss/

Följ oss gärna på Instagram @sodertornstr och Facebook @Södertörns Tingsrätt

När Södertörns tingsrätt rekryterar framtida medarbetare är det viktigt att vi får rätt person på rätt plats och har ett inkluderande synsätt. Det är också viktigt att vi hanterar alla som söker jobb hos oss rättvist och att vårt urval bygger på kandidaternas meriter och kompetenser. Därför tillämpar vi kompetensbaserad rekrytering och använder tester som en del i urvalsprocessen.

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Övrig information

För att säkerställa en inkluderande och rättvis rekryteringsprocess tillämpar Sveriges Domstolar kompetensbaserad rekrytering och som en del i urvalet används tester.

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön: individuell lönesättning
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Huddinge
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2023:170
Kontakt
 • Olivia Alhällen, HR-specialist, 08-56166027
Facklig företrädare
 • Yurdagül Ugan. ST, 08-56166000
 • Fredrik Nydén, SACO-S Domstol, 08-56166000
Publicerat 2023-09-11
Sista ansökningsdag 2023-10-01

Tillbaka till lediga jobb