Högsta domstolen

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Högsta domstolens huvuduppgift är att leda rättstillämpningen genom vägledande avgöranden. Högsta domstolen är sista instans för tvistemål, brottmål och ärenden som har avgjorts av hovrätt. Vid sidan av huvuduppgiften att vara prejudikatinstans prövar Högsta domstolen också ärenden om resning, domvilla och återställande av försutten tid samt ärenden rörande andra staters begäran om utlämning och vissa ärenden som rör advokater.

Domstolens mål är att vara en modern och attraktiv arbetsplats med särskilt fokus på meningsfulla och utvecklande arbetsuppgifter, individuellt anpassad kompetensutveckling, stor möjlighet till påverkan av rutiner och arbetsformer samt engagerande och utvecklande ledarskap. Domstolen arbetar aktivt med verksamhetsutveckling med särskilt fokus på digitalisering. Målet är att medar-betarna ska vara delaktiga och aktiva i utvecklingsarbetet.

Vid Högsta domstolen arbetar totalt ca 90 personer, varav 16 är domare (justitieråd). Högsta domstolen är organiserad i två dömande avdelningar och ett kansli, som består av två beredningsenheter och en administrativ enhet med registratorskontor och arkiv samt övriga administrativa funktioner.

Arbetsuppgifter

Kanslichefen fullgör självständigt flertalet av de uppgifter som normalt ankommer på en domstolschef. Högsta domstolens ordförande är administrativ chef för domstolen och ytterst ansvarig för att verksamheten bedrivs effektivt och enligt gällande regler. Ordföranden behöver dock lägga fokus på att vara dels justitieråd och avdelningsordförande, dels domstolens främsta företrädare. Verksamheten förutsätter därför att ett stort ligger ansvar på kanslichefen.

Högsta domstolen är organiserad i två dömande avdelningar och ett kansli, som kanslichefen är chef över. Kansliet består av två beredningsenheter, som leds av varsin beredningschef, och en administrativ avdelning, som leds av en chefsadministratör.

En central uppgift för kanslichefen är att driva domstolens verksamhetsutveckling. Kanslichefen ansvarar också för planeringen och uppföljningen av verksamheten. Andra viktiga ansvarsområden är budget-, rekrytering-, säkerhets- och arbetsmiljöfrågor. Kanslichefen ansvarar för kontakterna med Domstolsverket och annan samverkan. Kanslichefen har arbetslednings- och personalansvar för de två beredningscheferna, chefsadministratören och två administrativa fiskaler.

Kanslichefen har en nyckelroll i Högsta domstolens organisation. Kanslichefen sammankallar domstolens ledningsgrupp som består av bl.a. ordföranden och avdelningsordföranden. Kanslichefen leder domstolens samverkansgrupp och har det övergripande ansvaret för domstolens samtliga utvecklingsprojekt. 

Kvalifikationer

Vi söker dig som är ordinarie domare eller har motsvarande yrkeserfarenhet och kompetens. Utöver att vara en mycket skicklig jurist ska du ha utpräglade chefs- och ledaregenskaper. Erfarenhet av chefsbefattning och är meriterande. Detsamma gäller erfarenhet av verksamhetsplanering. Du är drivande, målmedveten och har förmåga att engagera och motivera dem du arbetar med. Du är har en mycket stor arbets- och stresshanteringsförmåga. Du är tydlig i tal och skrift. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Högsta domstolen via Varbi.

Någon eller några sökande kan komma att väljas ut till ett personlighets- och begåvningstest som genomförs av en extern konsult.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön, individuell lönesättning tillämpas
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer HDO 2022/293
Kontakt
  • Anders Eka, justitieråd och ordförande, 08-56166614,anders.eka@dom.se
  • Maria Edwardsson, kanslichef, 08-56166627,maria.edwardsson@dom.se
Facklig företrädare
  • Karin Lambertz, SACO-S Domstol, 08-56166635,karin.lambertz@dom.se
Publicerat 2022-03-25
Sista ansökningsdag 2022-04-10

Tillbaka till lediga jobb