Alingsås tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Om tingsrätten

Vid Alingsås tingsrätt arbetar drygt 26 personer bestående av domare, tingsfiskaler, tingsnotarier, domstolshandläggare och administrativ personal. Verksamheten bedrivs i trevliga lokaler belägna i Alingsås med goda kommunikationsmöjligheter. Tingsrätten handlägger drygt 2 400 mål och ärenden per år.

Arbetssättet präglas av en mycket kompetent och väl utvecklad beredningsorganisation med duktig personal.

Beredningen av tvistemål och ärenden sköts i huvudsak av domare men även av notarier under ledning av domarna. Beredningen av brottmål och konkurser utförs i huvudsak av domstolshandläggare.

Alla medarbetare samarbetar med varandra över såväl yrkesroller som organisatoriska enheter. Att kunna hjälpa och stötta andra ser vi som en viktig egenskap vid en liten arbetsplats och något som kännetecknar arbetet på tingsrätten. Domstolen ligger väl till när det gäller digitaliseringen av målhanteringen och den är en öppen och modern arbetsplats med engagerade medarbetare. 

Vid tingsrätten pågår ett kontinuerligt utvecklings- och kvalitetsarbete.

Alingsås tingsrätt har gemensam häktesjour med Borås tingsrätt. Alingsås tingsrätt har häktesjour ungefär var tredje helg, vilka fördelas ut på rådmännen vid tingsrätten. 

 

 Arbetsuppgifter

Att vara tf. rådman vid Alingsås tingsrätt innebär att du utför ett kvalificerat juridiskt arbete, som är mycket intressant, omväxlande och ställer höga krav på juridisk skicklighet, omdöme, samarbetsförmåga, arbetskapacitet samt självständighet. Du får träffa olika sorters människor och du ställs ofta inför spännande utmaningar. Ingen arbetsdag är den andra lik och arbetet är fritt men även ansvarsfullt.

Som tf. rådman vid Alingsås tingsrätt har du en egen rotel dit brottmål, tvistemål och ärenden alt. konkurser lottas och du arbetar tillsammans med en notarie och en handläggare på roteln. I arbetet ingår även att vid verksamhetens behov stötta och vara behjälplig på annan rotel än din egen. I tjänsten ingår även viss häktesjour. 

 

Kvalifikationer

Du som söker ska uppfylla kraven i 4 kap. 1 § rättegångsbalken. Du kan nyligen ha blivit förordnad till hovrättsassessor eller så kan du också efter ditt assessorsförordnande under några år ha arbetat med kvalificerat juridiskt arbete i annan verksamhet än domstol. För att lyckas i arbetet som rådman behöver du vara en skicklig och analytisk jurist med personlig mogna och gott omdöme. Eftersom arbetet sker i nära samarbete med flera andra medarbetare på domstolen är det viktigt att du är öppen, drivande, ha lätt för att samarbeta med andra och medverka till god stämning på arbetsplatsen. 

 

Anställningen

Anställningsform: Vikariat, tidsbegränsad anställning som längst under ett år.

Omfattning: Heltid

Tillträde: 1 maj 2023 eller enligt överenskommelse

Särskilda villkor: Medarbetare vid tingsrätten ges möjlighet till mobilt arbete

Sista ansökningsdag:  19 februari 2023. Ansökan görs i Varbi. 

Välkommen med din ansökan.

 

Kontakt

Jörgen Nilsson
Lagman
Tel. 0322-793 50
E-post jorgen.nilsson@dom.se

 

Jill Oscarsson
Chefsadministratör
Tel. 0322-793 42
E-post jill.oscarsson@dom.se

 

Göran Hansson
Rådman, facklig kontakt Saco-S Domstol
Tel. 0322-793 35
E-post goran.hansson@dom.se

 

Tingsrätten eftersträvar mångfald bland personalen avseende ålder, kön och kulturell bakgrund. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 maj 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Kompetensbaserad lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Alingsås
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer TAL P 2023/7
Kontakt
  • Lagman, Jörgen Nilsson, 0322-79320
  • Chefsadministratör, Jill Oscarsson, 0322-79342
Facklig företrädare
  • Göran Hansson, Saco-S Domstol, 0322-79335
Publicerat 2023-01-19
Sista ansökningsdag 2023-02-19

Tillbaka till lediga jobb