Alingsås tingsrätt

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Om tingsrätten

Vid Alingsås tingsrätt arbetar drygt 26 personer bestående av domare, beredningsjurist, tingsfiskaler, tingsnotarier, domstolshandläggare och administrativ personal. Verksamheten bedrivs i trevliga lokaler belägna i Alingsås med goda kommunikationsmöjligheter. Tingsrätten handlägger ca 2 400 mål och ärenden om året. 

Arbetssättet präglas av en mycket kompetent och väl utvecklad beredningsorganisation med duktig personal.

Beredningen av tvistemål och ärenden sköts i huvudsak av domare och beredningsjurist men även av notarier under ledning av domarna. Beredningen av brottmål och konkurser utförs i huvudsak av domstolshandläggare.

Alla medarbetare samarbetar med varandra över såväl yrkesroller som organisatoriska enheter. Att kunna hjälpa och stötta andra ser vi som en viktig egenskap vid en liten arbetsplats och något som kännetecknar arbetet på tingsrätten. Domstolen ligger väl till när det gäller digitaliseringen av målhanteringen och den är en öppen och modern arbetsplats med engagerade medarbetare. 

Vid tingsrätten pågår ett kontinuerligt utvecklings- och kvalitetsarbete.

Arbetsuppgifter

Som domstolshandläggare har du den viktiga uppgiften att sköta den administrativa delen av målens handläggning, från det att de kommer in till dess att de är avslutade. Den största delen av handläggningen i målen sker digitalt. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att ta emot och registrera nya mål och handlingar, skicka föreläggande och andra handlingar till parter, kalla till förhandlingar och expediera domar och beslut samt förbereda målen för arkivering. Som domstolshandläggare kommer du att arbeta med många arbetsuppgifter parallellt och ibland med korta tidsfrister. Arbetet innebär också många kontakter både internt och externt. 

Tillsammans med domare, beredningsjurist, notarier, övriga domstolshandläggare samt administrativ personal verkar du för att målen avgörs på ett snabbt och rättssäkert sätt med hög kvalitet. 

I det dagliga arbetet kan oväntade situationer uppstå vilket innebär att du behöver vara stresstålig, noggrann och ha ett flexibelt förhållningssätt. Du kan med kort framförhållning behöva prioritera om dina arbetsuppgifter samtidigt som du har god förmåga att lära dig nya arbetsuppgifter. 

I rollen som domstolshandläggare har du många kontakter, såväl internt som externt och bidrar till att alla som kommer i kontakt med domstolen får en bra service och ett gott bemötande. Telefon, dator och e-post är de främsta arbetsredskapen. 

I den aktuella tjänsten som domstolshandläggare kan huvuduppgiften eventuellt bli att vara registrator vid tingsrätten. 

 

Kvalifikationskrav 

Vi söker dig som: 

 • har fullgjort din utbildning på gymnasienivå eller har annan utbildning med examen som arbetsgivaren bedömer likvärdig.
 • är en van datoranvändare och ser dator, telefon och e-post som naturliga arbetsverktyg
 • uttrycker dig väl i tal och skrift på svenska

Meriterande kan vara om:

 • du har erfarenhet av arbete som domstolshandläggare vid tingsrätt med goda referenser
 • du har erfarenhet av arbete som registrator vid tingsrätt med goda referenser
 • paralegalutbildning med praktik inom Sveriges Domstolar med goda referenser

 

Dina egenskaper

Det är en nödvändighet att du har en hög grad av datorvana eftersom stor del av handläggningen sker digitalt och du därför behöver känna dig trygg med datorn som ditt främsta arbetsredskap. 

Du ska kunna ta ansvar och organisera ditt arbete såväl enskilt som tillsammans med arbetsgruppen. Det är också viktigt att du har ett gott omdöme och trivs med att ge service både interna och externt. 

Arbetstempot är ofta högt och för att trivas med arbetsuppgifterna bör du vara lugn, stabil och flexibel samt ha god förmåga att hantera stress och kunna prioritera. Självklart utför du arbetsuppgifterna noggrant och med hög kvalitet. Du företräder domstolen och måste kunna inge förtroende, klara av olika personliga kontakter och uttrycka dig väl i tal och skrift. 

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper. 

 

För att vi ska bedöma din ansökan ber vi dig att göra följande: 

 1. Motivera varför du söker anställningen som domstolshandläggare och beskriv på vilket sätt du kan bidra till domstolens verksamhet. Detta skriver du i ditt personliga brev. 
 2. Specificera din arbetslivserfarenhet i ditt CV. Specificera anställningstidens längd; År-månad-dag (ex. 2022-01-01 till 2022-21-31)
 3. Bifoga underlag som styrker att du fullgjort gymnasiet med fullständiga betyg (slutbetyg eller examensbevis) eller annan dokumentation som styrker examen. 
 4. Ange löneanspråk i CV eller personligt brev. 

 

Om anställningen

Anställningsform: Anställningen är på heltid och avser ett vikariat till och med den 30 april 2024, med möjlighet till förlängning.

Omfattning: Heltid

Antal tjänster: 1

Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse

Lön: Individuell lönesättning tillämpas

Särskilda villkor: Medarbetare vid tingsrätten har möjlighet till mobilt arbete

Sista ansökningsdag: 8 februari 2023. Ansökan görs i Varbi. 

Välkommen med din ansökan. 

Kontakt

Alingsås tingsrätt

Jill Oscarsson, chefsadministratör, jill.oscarsson@dom.se, tel 0322-793 42

Facklig kontakt 

ST inom Sveriges Domstolar, info@stdomstol.org, tel. 077-4102233

 

Tingsrätten eftersträvar mångfald bland personalen avseende ålder, kön och kulturell bakgrund.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2024-03-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Alingsås
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer TAL P 2023/6
Kontakt
 • Jill Oscarsson, 0322-79342
Facklig företrädare
 • ST inom Sveriges Domstolar , 077-4102233
Publicerat 2023-01-19
Sista ansökningsdag 2023-02-08

Tillbaka till lediga jobb