Kammarrätten i Stockholm

Varje dag avgörs hundratals mål och ärenden i domstolarna runt om i Sverige. Vår organisation består av medarbetare med olika kompetenser, där var och en är betydelsefull i att upprätthålla rättssäkerhet och hög kvalitet i alla led.

Så fungerar domstolarna 

 

Kammarrätten i Stockholm är den största av Sveriges fyra kammarrätter och är också landets Migrationsöverdomstol. Domstolen har ca 200 medarbetare varav ca 140 är jurister och därav ca 60 ordinarie domare. Organisationen består av fem dömande avdelningar, en måladministrativ avdelning och en administrativ enhet.
Kammarrätten handlägger ca 600 olika måltyper, där de vanligast förekommande målen rör migrations-, socialförsäkrings- och skatterätt.
Kammarrätten utvecklar ständigt arbetsformerna för att uppfylla medborgarnas krav på rättssäkerhet, effektivitet, öppenhet och tillgänglighet. Arbetet på domstolen präglas av öppenhet och inkludering.
Kammarrätten arbetar aktivt för ett hållbart arbetsliv och värnar om medarbetarnas välbefinnande genom ett brett utbud av aktiviteter kopplat till arbetsmiljö och hälsa. Domstolen är vackert och centralt belägen på Riddarholmen i Stockholm.
Kammarrätten eftersträvar mångfald bland personalen avseende ålder, kön samt etnisk och kulturell bakgrund.

Arbetsbeskrivning

Den måladministrativa avdelningen på kammarrätten leds av en måladministrativ chef.  Det dagliga arbetet leds och samordnas av tre handläggarchefer med personalansvar för sina respektive personalgrupper.

Som domstolshandläggare arbetar du antingen på ett avdelningskansli eller på registraturen med administration av alla typer av mål som förekommer på domstolen.

Som domstolshandläggare på ett avdelningskansli deltar du i den administrativa handläggningen av mål, från det att målet kommer in till kammarrätten till det har avgjorts. Det innebär bland annat att du registrerar uppgifter och handlingar i målen, sköter skriftväxling mellan parterna, kallar parter till förhandling och bevakar frister. Du expedierar också domar och beslut.

Att vara domstolshandläggare på kammarrättens registratur innebär att hantera alla nya mål som kommer in till domstolen. Du arbetar med många varierande arbetsuppgifter, bl. a hantering av inkommande post, registrering av inkommande mål, utlämnande av allmänna handlingar, klassificering och fördelning av mål.

Arbetet som domstolshandläggare är både ansvarsfullt och omväxlande. Det innebär omfattande kontakter med parter, advokater, myndigheter och allmänhet, såväl skriftligen som per telefon. En stor del av arbetet består av service kopplat till målhanteringen. Du kommer ha ett nära samarbete med dina kollegor. Som domstolshandläggare erbjuds du utbildning och får kontinuerlig kompetensutveckling genom att hantera och diskutera de olika frågor som uppkommer i kammarrättens skiftande måltyper. Du arbetar tillsammans med föredragande jurister och erfarna domare.

Kvalifikationer

Du ska ha en slutförd gymnasieutbildning samt erfarenhet av kvalificerat administrativt arbete, gärna från en större organisation. Har du arbetat inom statlig eller kommunal sektor är det meriterande. Har du dessutom paralegalutbildning eller annan eftergymnasial utbildning kan det bedömas som en merit. Du ska kunna uttrycka dig väl i både tal och skrift. Muntlig och skriftlig kommunikation på engelska förekommer också. Den administrativa målhanteringen är numera till stor del digitaliserad, därför är det viktigt att du har vana av att arbeta digitalt.

Domstolshandläggare har en mycket viktig roll för att domstolen ska fungera. För att kunna göra ett bra arbete och för att trivas i rollen är det viktigt att du:

  • är noggrann och strukturerad
  • är ansvarstagande med känsla för service och kvalitet
  • är effektiv och kan organisera och prioritera i stressiga situationer

Du förstår också vikten av gott samarbete, delaktighet och arbetsklimat och bidrar aktivt till en god arbetsmiljö. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Anställningen

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Individuell lönesättning tillämpas. Tillträde sker enligt överenskommelse. Urval och beslut om anställning kommer att ske löpande.

Ansökan

Sista ansökningsdag är 2023-05-23. Referensnummer är KST 2023/148. Tester förekommer i rekryteringsprocessen. Eftersom domstolen söker domstolshandläggare både till avdelningskansli och registratur får du gärna ange vilket du tycker är mest intressant. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer KST 2023/148
Kontakt
  • Katarina Kaseorg, handläggarchef, 08-56169216
  • Jennie Ek handläggarchef, 08-56169282
Facklig företrädare
  • Maria Larsson, ST-domstol, 08-56069017
Publicerat 2023-05-02
Sista ansökningsdag 2023-05-23

Tillbaka till lediga jobb